• 2
 ≫ 

Ar zemlje od 500 "stigao" do 5.000 evra: Ko najviše kupuje nekretnine na ovoj planini?

 ≫ 

U pitanju je najviša planina jugozapadne Srbije, jer se njen vrh, Jankov kamen, nalazi na 1.833 metara nadmorske visine

  • 2
Ivanjica, Golija Golija / Foto: RINA

Divlja i surova, ali prelepa planina Golija postaje sve popularnija turistička destinacija u Srbiji. Potražnja za placevima je, usled pandemije, višestruko skočila.

Ali, sada su veće i cene.

Nekada se ar placa na Goliji prodavao za nekoliko stotina maraka, a sada je u zavisnosti od lokacije ta cena i nekoliko hiljada evra.

- Cene placeva su svakako porasle u poslednjih nekoliko godina zbog velike potražnje, a u ovom trenutku, veliki broj placeva je rasprodat. Na Goliji postoji dosta restriktivnih zona, a glavni smeštajni kapaciteti nalaziće se na području kojim upravljaju Srbijašume. Međutim, ono što je problem u ovom trenutku jeste slaba ponuda na planini, ali svakako se čeka početak izgradnje prvih ski staza koje se već dugo najavljjuju. Još uvek se ništa ne dešava - kaže Milanko Bošković, vlasnik jedne agencije za prodaju nekretnina.

On ističe da je cena nekretnina u samoj Ivanjici skočila za oko 30 odsto, a na Goliji - znatno više.

- Prema našim analizama, svi koji imaju smeštajne komplekse na Kopaoniku i Zlatiboru, kupuju parcele i na našoj Goliji. U razgovoru sa njima shvatio sam da im je dosta tih prebukiranih planina i samim tim žele nešto divlje, a kupci placeva na Goliji najčešće su iz Beograda i Vojvodine. Ono što se svakako nameće kao prioritet jeste da, i pored velike ekspanzije, sačuvamo Goliju i izbegnemo da postane kao drugi turistički centri - kaže Bošković.

U narednih pet godina, investirati u ovu divlju planinu svakako bi mogao biti pun pogodak, jer će uskoro biti završen pristupni put u samo srce Golije.

- Kada počnu sa radom ski staze, cene pašnjaka i livada ovde će dodatno skočiti. Golija je sublimacija planina u okruženju kao što su Stara planina, Kopaonik i Zlatibora zajedno, i to sve na jednom mestu. Ona ima kapacitet od 27.000 skijaša na jedan sat što nema nijedna planina u okruženju i retko koja u Evropi - zaključuje Bošković.

Najviša je planina jugozapadne Srbije, jer se njen vrh, Jankov kamen, nalazi na 1.833 metara nadmorske visine. Golija je ujedno i jedna od najšumovitijih planina u našoj zemlji, a naročito je zastupljena bukova šuma.

Na ovom području specifični su klima i vetrovi, pa se ono može nazvati pravom vazdušnom banjom. Pruža se u dužini od 32 kilometra u obliku položenog latiničnog slova "S", ispresecana je slivovima reka Studenica i Moravica, a zbog svog specifičnog biodiverziteta - proglašena je za Park prirode. Godine 2001. jedan njen deo UNESKO je proglasio Rezervatom biosfere.

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>