• 0
 ≫ 

Za firmu "iz garaže" 120 miliona evra: Rimac privukao moćne partnere

 ≫ 

Investindustrial predviđa da će do 2025. svako treće novo vozilo na putu biti na električni pogon

  • 0
Mate Rimac

Foto: Profimedia/DENIS LOVROVIC/AFP, Rimac Automobili

Italijanski investicioni fond, Investindustrial, ulaže ukupno 120 miliona evra u Rimac Grupu u nekoliko krugova finansiranja.

Iako je deo već uložen, taj iznos uključuje učestvovanje fonda i u sledećem investicionom krugu za Rimca, koji će biti dovršen uskoro, rekli su Hini iz Rimac Grupe.

Sredstva će se, naveli su iz Grupe, prvenstveno koristiti za dalji razvoj kompanije Rimac Technology i serijsku proizvodnju većih količina ključnih komponenti za elektrifikaciju vozila za globalne proizvođače automobila, preneo je Poslovni dnevnik.

Ko su glavni deoničari Rimac Grupe?

Na ovo pitanje, iz kompanije odgovaraju da su to Mate Rimac, osnivač, sa udelom od 32,64 posto, zatim Porsche AG sa udelom od 23,25 posto, Hyundai Motor Group sa 10,35 procenata, a svi skupa zajedno drže 33,76% vlasništva.

- Deoničarska struktura podložna je promenama u sledećem krugu ulaganja - rekla je portparolka Rimac Grupe, Marta Longin.

Investindustrial predviđa da će do 2025. svako treće novo vozilo na putu biti na električni pogon, a pet godina kasnije - i svako drugo vozilo.

e vozilo

Foto: Freepik

U Kragujevcu od 2024. počinje proizvodnja novog automobila, najavljeno je danas. Vrednost investicije je 190 miliona evra, a u Beogradu je potpisan ugovor sa Stelantisom za nastavak saradnje sa Fijatom. Naglasak je na e-automobilima.

Mate Rimac je firmu pokrenuo 2009, i to bukvalno u garaži, a danas zapošljava više od 1.300 ljudi. Uz ostale, Rimac Automobili rade neke delove za Aston Martin, Pininfarinu, Hyundai, Kiu, Koenigsegg i Porsche.

Prošlog jula, mladi Hrvat je rekao da njegova firma razvija projekat autonomnog vozila, tzv. robotaksija, a prvi probni modeli - ako projekat uspe - mogli bi se naći na zagrebačkim ulicama 2024. godine.

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>