• 0

Sve oči poslovnog sveta uprte su u ovaj dvojac za vikend: Da li Bafet ima novu biznis ideju?

Bafeta i potpredsednika Čarlija Mangera neki investitori su kritikovali u poslednjih nekoliko godina

  • 0
Voren Bafet, Warren Buffett Voren Bafet / Foto: Profimedia/Alamy/IanDagnall Computing

U toku je godišnji sastanak Berkšir hataveja i svi očekuju nove ideje od Vorena Bafeta i Čarlija Mangera.

Investitori kompanije će se ovog vikenda spustiti u Omahu, Nebraska, na prvi godišnji sastanak kompanije s deoničarima od 2019. CNN ocenjuje da će to biti slavlje svih, na čelu sa direktorom kompanije Vorenom Bafetom.

Deonice te kompanije porasle su naime za 10 odsto ove godine i nisu daleko od rekordne vrednosti. Može se reći da Berkšir pobeđuje i samo tržište – ključni S&P 500 indeks Wall Streeta u istom periodu pao je za gotovo 12 odsto.

Bafet zaista ima puno razloga za slavlje. Najznačajnije investicije Berkshire holdingsa kao što su Coca-Cola +i Kraft Heinz rastu. Dva diva hrane i pića nedavno su objavila rezultate poslovanja koja reflektuju visoke profite. Deonice Coca-Cole ove godine su porasle 11 odsto, dok je Kraft Heinz narastao za više od 20 odsto.

Berkšir ima značajan udeo i u naftnom divu Ševron, čije su deonice u prva tri meseca ove godine porasle više od 35 odsto.

Bafeta i potpredsednika Čarlija Mangera neki investitori su kritikovali u poslednjih nekoliko godina jer su tehnološke deonice te koje osvajaju tržište. No Bafet i 98-godišnji Manger čvrsto su uvereni da je posedovanje kvalitetnih američkih kompanija s velikim kapitalom u potrošačkoj, finansijskoj i energetskoj industriji siguran recept za dugoročni uspeh.

To ne znači da je Berkshire potpuno protiv ideje posedovanja tehnoloških deonica. Zapravo, Berkshireov najveći holding je Apple. Kompanija je takođe nedavno investirala u Amazon i HP.

Ipak, stručnjaci za ulaganje ističu da je Bafetova sklonost kupovini vrhunskih kompanija i njihovo dugotrajno držanje ono što ostaje ključno za uspeh Berkshire Hathawaya.

“Investicioni posao prepun je zvezda padalica koje su imale velike povrate samo da bi ugasile, ponekad na spektakularan način”, dodao je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>