• 1

"Možete da živite i radite bilo gde: Šef Airbnb pustio radnike da zauvek rade udaljeno

Česki je rekao da će zaposlenima i dalje biti potrebna stalna adresa zbog plate

  • 1
Airbnb, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb objavila je da planira da pusti svoje zaposlene da žive i rade gde god žele, dok druge kompanije pokušavaju da svoje radnike, nakon pandemije, vrate u kancelarije.

Brajan Česki, izvršni direktor i suosnivač kompanije otkrio je taj potez na Tviteru.

“Imate fleksibilnost da živite i radite u 170 zemalja do 90 dana godišnje na bilo kojoj lokaciji″, rekao je, ne navodeći koje zemlje će biti izuzete niti razlog za ograničenje od 90 dana.

U zasebnoj radnicima, Česki je rekao da će zaposlenima i dalje biti potrebna stalna adresa u svrhu isplate poreza i plata.

“Većina kompanija to ne čini zbog brda složenosti s porezima, platnim spiskom i dostupnošću vremenske zone, ali nadam se da možemo naći rešenje i za to, kako bi i druge firme mogle ponuditi ovu fleksibilnost”, rekao je Česki.

Zaposleni Airbnb-a biće lično odgovorni za dobijanje “odgovarajućeg ovlaštenja za rad” u zemljama koje odaberu, rekao je, dodajući da kompanija sa sedištem u San Francisku sarađuje s lokalnim vlastima kako bi to olakšala.

“Danas više od 20 zemalja nudi vize za rad na daljinu, a na to se još priprema više njih”, dodao je.

Moguće je da je taj potez osmišljen kako bi podstakao druge kompanije da uvedu slične politike rada na daljinu.

Odluka dolazi u periodu kada druge kompanije pokušavaju da vrate svoje zaposlene u kancelarije, ponekad uz pogodnosti poput društvenih događanja i besplatne hrane. Međutim, nisu svi uvereni i neki radnici navodno daju otkaz kako bi se pridružili kompanija s fleksibilnijim uslovima rada na daljinu.

Airbnb upravo je imao svoj najproduktivniji dvogodišnji periodu otkad postoji, dok je radio na daljinu.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    1. maj 2022 | 02:57

    Kako to ocu i ja to. Ja sam vodoinstalater i hoću da radim od kuće. Jel to moguće. Ipak zbog kovida što svi koristimo da dignemo cene jel.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>