• 10

Ministarka rada za Telegraf Biznis: "Živimo u vreme izazova, radnik je stub svakog modernog društva"

O tome gde su naši radnici ovog Prvog maja, kakve su im plate, ali i koji su izazovi i planovi države kada je reč o njihovim pravima, u intervjuu za Telegraf Biznis govori prof. dr Darija Kisić

  • 10
Darija Kisić intervju Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sećanja na 1886. kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Bezbednost i zdravlje na radu bio je i ostaće jedan od prioriteta našeg Ministarstva rada, poručuje resorna ministarka u razgovoru za naš portal.

A danas, dve godine posle pauze, sindikati u Srbiji ponovo organizuju okupljanja, na kojima će, kako najavljuju, poslodavcima ukazati na neophodnost poštovanja radničkih prava a radnike pozivati da se organizuju u sindikate. Uostalom, kaže se, radnik treba da ode na posao, obavi što je njegova obaveza i da se zdrav vrati svojoj porodici.

Međutim, dobro je što radnik danas sve više stavlja zdravlje na prvo mesto umesto plate, bira kancelariju koja njemu odgovara, pregovara da li mu ona uopšte treba. Deo je kolektiva iako radi od kuće.

O tome gde su naši radnici ovog Prvog maja, kakve su im plate, ali i koji su izazovi i planovi države kada je reč o njihovim pravima, u intervjuu za Telegraf Biznis govori prof. dr Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  • Ove godine 1. maj se obeležava u svetu koji izlazi iz korone, ali gde postoje novi izazovi a to je sukob u Ukrajini i inflacija u svetu, kako vi gledate na to, i kako sve utiče na položaj radnika?

- Očigledno, živimo u vremenima konstantnih izazova. To zahteva svakodnevni rad na prevazilaženju svih poteškoća sa kojima se suočavamo ne samo mi, već i čitav svet.

Svi napori i aktivnosti naše države i predsednika Aleksandra Vučića usmereni su na to da se sačuva i unapredi naša ekonomija i privredna aktivnost, kao i da se sačuvaju postojeća radna mesta i otvaraju nova.

Da li bi se Hamlet danas pitao: Imati ili biti? Foto: Shutterstock

Ponosna sam na to što Srbija, u ovakvim kriznim vremenima, uspeva na tom putu. Ni mnogo razvijenije zemlje ne mogu da se pohvale time.

  • O čemu trenutno diskutuje Socijalno ekonomski savet, koja je "goruća tema" kada je reč o našim radnicima?

- U okviru Socijalno-ekonomskog saveta održan je visok nivo saradnje na unapređenju socijalnog dijaloga. Na svim sednicama, iako često imamo drugačije stavove, imamo konstruktivan razgovor, što je najbolji način da rešavamo probleme i postignemo konsenzus o svim pitanjima koja se tiču boljeg položaja radnika i poslodavaca.

  • Šta ste primetili u ministarstvu, da li postoji trend gde je Inspekcija rada često reagovala prethodne godine. Preciznije, šta su to najviše kršili poslodavci?

- Ponosni smo na rezultate Inspektorata za rad na suzbijanju rada na crno.

Od januara do decembra 2021. godine, inspektori rada su izvršili 63.670 inspekcijskih nadzora. Od tog broja 32.920 inspekcijskih nadzora izvršeno je u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspektori su prilikom vršenja nadzora zatekli 5.261 lice na radu ''na crno'', a nakon preduzetih mera poslodavci su zasnovali radni odnos na neodređeno vreme sa 3.180 radnika, odnosno sa 60% lica.

  • Kada je reč o bezbednosti na radu, više puta ste kao ministarstvo apelovali i na vlasnike građevinskih kompanija kada je zaštita u pitanju. Da li se poštuje to?

- U poslednjih nekoliko godina vidljiv je napredak kada su u pitanju bezbednost i zdravlje na radu. Inspektorat za rad je u prethodnoj godini ostvario značajne rezultate u cilju unapređenja inspekcijskog nadzora u ovoj oblasti.

Prioritetno delovanje Inspektorata za rad usmereno je na smanjenje broja povreda na radu, vršenjem inspekcijskih nadzora po službenoj dužnosti i pojačanih vanrednih nadzora, naročito u visokorizičnim delatnostima građevinarstva i industrije na celoj teritoriji Republike Srbije.

U 2021. godini, inspekcija rada je u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu donela 4.154 rešenja sa 9.825 mera za otklanjanje utvrđenih nedostataka i 492 rešenja o zabrani rada na mestu rada.

Zbog utvrđenih nezakonitosti, inspekcija rada je u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu podnela 1.442 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Darija Kisić Tepavčević Krizni štab mere kovid korona virus "U poslednjih nekoliko godina vidljiv je napredak kada su u pitanju bezbednost i zdravlje na radu"/Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Bezbednost i zdravlje na radu bio je i ostaće jedan od prioriteta našeg Ministarstva.

  • Korona je iznedrila nove načine rada u svetu pa i kod nas, koliko je realno da novi modeli rada ostanu?

- To najviše zavisi od poslodavaca i od potreba i okolnosti koje nameće sam proces rada. U periodu pandemije svi u radnom procesu su morali da se prilagode novoj realnosti.

Jedan od načina bio je rad od kuće, koji se kao preventivna mera pokazao veoma efikasnim. U tom smislu izuzetno koristan je bio Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće, koji je izradilo naše Ministarstvo.

  • Šta vam je trenutno najveći izazov kao ministarke rada, a šta biste voleli da vidite da se promeni do sledećeg 1. maja?

- Još više zaposlenih, još više zadovoljnih radnika, njihove veće plate, koje će omogućiti još bolji standard - jeste nešto na čemu svakodnevno radimo.

Aktuelnom Strategijom zapošljavanja predviđene su mere kojima je u fokusu zapošljavanje mladih, zapošljavanje žena, kao i osoba sa invaliditetom.

Ako znamo da će sve to omogućiti da imamo još više novih porodica i dece, da imamo mnogo dečijih osmeha i žagora, to je najveća nagrada za naš trud i rad.

Radnicima u Srbiji čestitam Međunarodni praznik rada, 1. maj, i želim im, pre svega, dobro zdravlje, kao i da imaju još više posla, jer to znači da naša država ide još brže i snažnije ka jačoj ekonomiji i privredi, a samim tim i boljem kvalitetu života svih naših građana.

Video: Da li su Srbi spremni za veliku ostavku?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dara

    1. maj 2022 | 11:01

    Te reči su slične onima radnik je rob savremenog društva.bolja plata znači više troškova, i na kraju čovek radi da bi platio da preživi.

  • Boke

    1. maj 2022 | 11:56

    1Maj kao praznik rada treba ukinuti to je danas sprdnja!!!!

  • Mihailo

    1. maj 2022 | 12:28

    O pravima radnika, dovoljno je reći, samo jedno. Radnik nema pravo na sindikalno organizovane, o drugim pravima da ne pričamo. JADNO. 01 MAJ BRISATI IZ KALENDARA.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>