• 4

Sindikati: Radnicima veće plate i sigurnija radna mesta

- Našim radnicima ne fali produktivnosti, jer su vredni i za tu vrednoću i učinak bi trebalo da dobiju i veća primanja - kaže predsednica Ujedinjenog granskog sindikata (UGS) Nezavisnost Čedanka Andrić

  • 4
fabrika, radnik Foto: Pixabay

Male plate kojima veliki broj radnika ne može da pokrije troškove potrošačke korpe su prema ocenama sindikalnih centrala u Srbiji, glavni problem sa kojim radnici u našoj zemlji dočekuju i obeležavaju današnji Prvi maj, Međunarodni praznik rada.

Plate su kako za Tanjug navodi predsednica Ujedinjenog granskog sindikata (UGS) Nezavisnost Čedanka Andrić male ne samo u smislu podmirivanja osnovnih životnih potreba već su radnici u Srbiji realno vredni i produktivni i stvaraju mnogo veću vrednost od onoga što kroz zaradu primaju.

- Našim radnicima ne fali produktivnosti, jer su vredni i za tu vrednoću i učinak bi trebalo da dobiju i veća primanja. Takođe bi i radna mesta trebalo da budu sigurnija, tj. da bude više ugovora na neodređeno vreme, jer je drugo što se izdvaja kao problem nesigurna radna mesta, budući da sve više radnika radi sa kratkoročnim ugovorima - kaže Andrić.

Navodi i da je ova sindikalna centrala već pokrenula pitanje korigovanja minimalne cene rada u Srbiji jer je, kako kaže, inflacija već pojela povećanje koje je lane utvrđeno za ovogodišnji minimalac.

- Zbog sadašnjeg, tehničkog statusa Vlade Srbije mi u ovom trenutku nažalost ne možemo ništa uraditi ali ćemo se dobro pripremiti za pregovore za avgust -  navodi ona i dodaje da je predlog UGS-a "Nezavisnost" da minimalna cena rada ne sme da bude niža od iznosa minimalne potrošačke korpe.

SSSS: Zbog niskih zarada izuzetno nizak životni standard

Njen stav o neophodnosti povećanja zarada dele i u Savezu samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) i Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković za Tanjug ističe da je zbog niskih zarade izuzetno nizak životni standard, koji je dodatno ugrožen visokom inflacijom i visokim cenama a posebno hrane.

- Očekujemo da reaguju i poslodavci i država. Takođe i da kroz pregovaranje sa svetom kapitala i kolektivne ugovore regulišemo naša prava i obaveze i međusobne odnose te da kao partneri radimo na tome da svako od nas ostvari svoj interes, radnici pristojnu zaradu, poslodavci profit a država da ima skaldnu ekonomiju i stabilnu privredu - kaže Vuković.

Dodaje da ukoliko dođe do nesklada i odluke donose samo politička ili poslodavačka elita bez uvažavanja predloga i zahteva sindikata, onda sindikatima ne preostaju druga sredstva borbe osim protesta i štrajkova.

- Zaista ne možemo da živimo još dugo u neravnoteži između interesa poslodavaca i interesa radnika - zaključuje Vuković.

ASNS: Treba nam mnogo fleksibilniji Zakon o radu

Govoreći o tome koju poruku Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata upućuje radnicima za Prvi maj predsednica ove sindikalne centrale Ranka Savić kaže da radnici i sindikati ne smeju da pristaju na sadašnje uslove rada ni na male plate.

- Činjenica je da je Srbija zemlja sa izuzetno malim platama a mi smo ipak građani Evrope i težimo bar približnom evropskom standardu. Danas se za ovaj 1. maj suočavamo i sa novim problemima u vidu posledice pandemije i rata Ukrajine i Rusije koji će dovesto do još većih problema nego što su sada - kaže ona za Tanjug, dodajući da pre svega misli na cene energenata i visoku inflaciju.

Prema njenim rečima bez jedinstva, solidarnosti i zajedničkog rada stvari ne mogu da se promene nabolje.

- Svi zajedno moramo da izvršimo pritisak i da se izborimo za mnogo fleksibilniji Zakon o radu, nego što je ovaj koji sada imamo, a koji je restiktivan po zaposlene. Moramo izvršiti pritisak na buduću Vladu Srbije da vodi balansiranu ekonomsku politiku, a ne kao što je sada, kada je politika isključivo usmerena u pravcu privlačenja stranih investicija - kaže Ranka Savić.

Dodaje da se takvom politikom stiže u položaj zavisnosti od stranog investitora koji diktira sve pa i uslove rada.

Teško organizovati radnički protest

Savić ukazuje i da je u Srbiji danas teško organizovati radnički protest jer postoje tri brojne grupacije zaposlenih koje je nemoguće izvesti na ulice.

- Prvi su oni koji rade u fleksibilnim oblicima zapošljavanja, na nesigurnim radnim mestima a ima sigurno više od pola miliona. Druga je armija zaposlenih preko partijskih knjižica a treća grupa su stariji po stažu zaposleni na neodređeno vreme koji su u apsolutnoj apatiji, pasivni i samo čekaju da im dođe vreme za penziju - navodi ona.

Ističe da to nije opravdanje za sindikalnu neaktivnost ali jeste pojašnjenje situacije i odgovor zašto u našoj zemlji nema radničkih protesta pa i prvomajskim sličnim onima u drugim zemljama.

Savez samostalnih sindikata Srbije će danas u 11 časova organizovati okupljanje svojih članova na gradskom trgu u Leskovcu a centralna manifestacija biće održana ispred fabrike Jura.

UGS Nezavisnost će u podne na Trgu Nikole Pašića održati akciju pod nazivom " Opasulji se, organizuj se u sindikat" dok će aktivisti Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u nekoliko gradova Srbije na štandovima razgovarati sa građanima i deliti sindikalni materijal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    1. maj 2022 | 12:28

    A zasto se sindikati oglase samo kad je praznik rada, zasto dosad nisu preduzeli nista da zastite radnike....

  • Milan

    1. maj 2022 | 13:08

    Sindikalisti kolika je vaša plata? Natežete se oko povećanja minimalna od 2000 dinar dva meseca, kako vas nije sramota bolje je da ćutite.

  • Novosadjanin

    1. maj 2022 | 17:45

    Sindikati su odavno izgubili svoju namenu. I rade iskljuučivo u korist poslodavaca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>