• 8
 ≫ 

Rusija umalo izbegla bankrot, imala je par sati da reši veliki problem

 ≫ 

Koliki je iznos duga Rusija platila u dolarima nije poznato

  • 8
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Rusija je u petak za malo izbegla bankrot, tvrdi JPMorgan čejs.

Navodi da je najveća država u Evropi sprečila svoj drugi difollt tako što je izravnala dugove koristeći se svojim dolarskim rezervama u inostranstvu.

Koliki je iznos duga Rusija platila u dolarima nije poznato. Međutim, početkom aprila rusko Ministarstvo finansija objavilo je da pokušalo jednoj američkoj banci da ispati 649 miliona dolara duga dospelog po dve obveznice.

Rusija zbog američkih sankcija nije mogla da izvede to plaćanje pa je Moskva ponudila da dug izmiri u rubljama.

Kremlj je u više navrata isticao da je i voljan i finansijski sposoban da pokrije svoje dugove, ali da ga vanredni događaji u tome sprečavaju. Uz to je navodio da to otvara mogućnost da se dugovi umesto u dolarima i evrima pokrivaju u rubljama.

Ulagači i rejting agencije nisu se složili s tim planom.

JPMorgan Chase navodi i da se nije očekivalo da će Rusija uspeti da pretvori rublje u dolare pre sledeće nedelje, kad ističe rok od 30 dana odlaganja.

Kao prvi difolt Rusije zapadne banke računaju joj dugove koje Rusija nije pokrila nakon Sovjetske revolucije iz 1917. Tada je, nakon propasti Ruskog carstva nastao Sovjetski Savez, koji te dugove nije priznao i platio.

Američki državni trezor tvrdi da su Rusi posegnuli u svoje devizne rezerve u inostranstvu. Reč je novcu koji se nalazi na njenim računima po svetu, a gde se sliva novac od prodaje nafte i gasa od početka sankcija. Naime, od uvođenja sankcija nema legalnog načina da se taj novac prebaci iz zapadnih finansijskih institucija u Rusiju pa ih Kremlj sad koristi za pokrivanje pristiglih dugovanja.

Sve se to događa uz podršku SAD-a, koji na taj način želi da Rusija iscrpi svoje devizne rezerve - i bankrotira.

Rusko Ministarstvo finansija objavilo je da je uplata izvršena u londonskoj filijali Citigroupa. Glasnogovornica te banke odbila je to da komentariše.

Video: Izvadio pištolj u banci, pa ženu uzeo za taoca: Ruski lopov ukrao 12.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    1. maj 2022 | 14:40

    A sto sad mora da im plate dug? Ovi im otimaju imovinu,zamrzavaju sredstva,sve im plene po svetu,a rusi moraju da placaju njima dugove,nerazumem

  • Vasa

    1. maj 2022 | 14:48

    Ako to Englezi kažu tu onda nema mesta sumnji. Oni su poznati da govore istinu i samo istinu tako im Bog naplatio.

  • Ljiljana

    1. maj 2022 | 15:59

    Iduci tekst ''Rusi sa zakasnjenjem od tri minuta platili dug''...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>