• 19

Došao Prvi maj, nije stigla nova kasa: Da li ste u prekršaju iako samo čekate uređaj od dobavljača?

Sankcije će se sprovoditi shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji

  • 19
Fiskalne kase računi Foto: Telegraf, Shutterstock

U Srbiji je od danas počela primena novog modela e - fiskalizacije. Privreda je u obavezi da koristi novi sistem e-fiskalizacije, što podrazumeva i izdavanje račune sa QR kodom.

Jedna od glavnih prednosti novog sistema fiskalizacije je, kako je najavljeno, to što će poslovanje učiniti mnogo sigurnijim i ekonomičnijim.

Period tranzicije za prelazak na novi model fiskalizacije počeo je od 1. novembra, a juče je zvanično završen i tokom perioda paralelno su funkcionisali i jedan i drugi model.

Međutim, mnogi su čekali poslednji momenat i trenuno postoji kašnjenje u postavci novog sistema kod pojedinih preduzetnika. Zbog toga, praktično, oni rade u suprotnosti sa zakonom, što dalje znači da su u prekršaju.

Preciznije, kako je i ranije saopštila Poreska uprava, obveznici koji ne poštuju zakonske propise i ne počnu da izdaju validne fiskalne račune, biće sankcionisani.

Poreska Uprava ističe da puna implementacija Zakona o fiskalizaciji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod, i da su "netačne informacije da se prelaskom na novi model fiskalizacije smatra dovoljnim potpisivanje Ugovora o nabavci elektronskog fiskalnog uređaja sa dobavljačem i preuzimanje bezbednosnog elementa".

Poreska uprava navodi i da će se sankcije sprovesti shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji.

Dodatno, ta institucija je bila produžila radno vreme kako bi omogućila svim obveznicima fiskalizacije koji još uvek nisu preuzeli bezbednosni element za potpisivanje fiskalnih računa da to učine i spremno dočekaju prelazak na novi model fiskalizacije. I taj rok je prošao.

Da li ipak nešto možete da uradite?

Ne mnogo toga, naročito što je više puta apelovano da se na vreme krene sa prelaskom na novi sistem. Trenutno se čini da su institucije neumoljive. Ono što bi moglo međutim da vam ide u prilog jeste što su ovi dani praktično neradni dani, pa preduzetnici koji su u sličnom sosu savetuju da:

- pišete isečke prvog, drugog i trećeg maja, koji su neradni dani, pa od trećeg opet da pokušate sa vašim dobavljačem

- da kucate na staroj kasi dok ne stigne nova

- da zatvorite dok ne dođe kasa

Ovo treće je ujedno s pravne strane jedino rešenje da se izbegne prekršaj, jer je ponovljeno da neće biti tolerisano probijanje rokova. Kako stoji u slovu zakona, bićete kažnjeni ako ne izdate račun po novom sistemu.

Prodavnica, kasa, potrošačka kolica Foto: Shutterstock

Telergaf Biznis je više puta pisao o tome šta podrazumeva novi sistem, ali smo i ukazivali da će doći do problema sa nedostatkom novih uređaja i softvera ukoliko se bude čekao poslednji tren.

Nažalost, mnoge je baš izbor dobavljača koštao roka. Ostaje da se vidi da li će Poreska uprava uslišiti apele i da li progledati kroz prste narednih dana.

Inače, sa ovim sistemom stiže i novina, tj. mogućnost praćenja prodajnih objekata u realnom vremenu. Tako inspektori Poreske uprave mogu iz svojih kancelarija uživo prate aktivnosti u prodajnim objektima, vrše analize i odlaze u ciljane inspekcije.

Jedna od najvećih prednosti koju novi model e-fiskalizaciije donosi građanima je to što će skeniranjem QR koda moći da provere validnost fiskalnog računa.

Pijace izuzete

Pijačni prodavci su nakon drugog sastanka sa nadležnima, saopštili da njima fiskalne kase na pijacama neće biti uvođene od 1. maja.

Kako su prodavci potvrdili, naredni sastanci prebacuju se u Ministarstvo finansija.

Formiraće se radne grupe koje će raditi na rešavanju problema i kako su istakli, pomoći će državi da zajedničkim snagama što pre uklone stvari koje će kasnije dovesti do lakše fiskalizacije.

Video: Pređite što pre na e-fiskalizaciju, ne čekajte poslednji tren

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    1. maj 2022 | 21:41

    Kada ce kinezi iz Bloka 70 imati fiskalne kase ?

  • Košava

    1. maj 2022 | 22:57

    Prvo Kinezi,advokati,taxisti i šverceri sa pijaca. Posle toga nek dođe inspektora. Pre toga da se nisu usudili.

  • Pera

    1. maj 2022 | 23:28

    A popovi? Kad krecu kase kod njih? Kad ce nove kase? Racun da se izda, porez da se plati? Pravno gledano i oni posluju na teritoriji Srbije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>