• 5

Gergelj: Deset zemalja Evropske Unije plaća gas u rubljama

Gergelj je dodao i da Mađari ne smeju da plaćaju cenu rata u Ukrajini

  • 5
Rat u Ukrajini energija, Bugarska Gasprom, Bulgaria Gazprom Reax Foto: Tanjug/AP

Mađarska nije jedina članica EU koja ima račun u Gasprobanci i koja plaća ruski gas po šemi koju je uvela Rusija, samo što one o tome ne govore javno, rekao je danas šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Gulijaš.

Kako je objasnio, Mađarska ne plaća ruski gas u rubljama, već je otvorila račun u evrima u Gasprom banci koja konvertuje evre u rublje na drugi račun u rubljama, prenosi MTI.

- Još devet zemalja koristi istu šemu plaćanja. Ali pošto danas ideja o dobrom Evropljaninu znači da lideri tih zemalja nisu iskreni kada se obraćaju u svetu ili svojim građanima, drugih devet zemalja neće da kažu da su uradile istu stvar - rekao je Gulijaš.

Prema njegovim rečima, niko ne treba da sumnja da zemlje koje uvoze sirovine iz Rusije koriste tačno isti metod kao i za plaćanje ruskog gasa.

On je dodao i da Mađari ne smeju da plaćaju cenu rata u Ukrajini, a to se može sprečiti ako Mađarska bude mogla da nastavi da kupuje energente po najnižoj mogućoj ceni.

Zbog toga bi Evropska unija trebalo da povuče ranije odluke i ne usvoji sankcije koje bi onemogućile članicama EU da uvoze ruski gas i naftu, smatra on dodajući da bi u suprotnom, Mađarska morala da kupuje energente po mnogo višim cenama.

- Ne smemo da usvojimo sankcije kojima ćemo više da kaznimo sami sebe nego one koje želimo da sankcionišemo - rekao je Gulijaš.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    1. maj 2022 | 23:41

    Neke ne smeju da placaju u rubljama jer se plase Amerikanaca.EU i NATO su americke satelitske organizacije i nista vise od toga.

  • Patriota

    2. maj 2022 | 00:20

    Može da misli ko šta hoće, ali Mađari zadnjih desetak godina rade ono što je njima u interesu, dok ih ovi iz evropske unije napadaju. Većina misli da je dobro za njih ono što Evropa kaže. Jeste, ali za Evropu. Mogli bi i ovi naši malo da se ugledaju na Mađare.

  • Lenjin

    2. maj 2022 | 09:40

    Namazani Ameri traze od tupavih evropljana da uvode sankcije Rusiji , ne kupuju gas i naftu od njih a sami su povecali uvoz Ruske nafte ( za 43% od kad je poceo rat u Ukrajini ) i preprodaju je evropi ... ko je ovde lud , zna se ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>