• 1

U svetskom rasulu, dolar se drži blizu najvišeg nivoa u poslednje dve decenije

Sledi intezivna nedelja i važni sastanci

  • 1
Dolari pare cena hrane hrana SAD USA Amerika Foto: Shutterstock

Dolar se drži danas blizu 20-godišnjeg maksimuma dok se evro trguje oko nivoa od 1,05 dolara, a investitori se pripremaju za poslovno intenzivnu radnu nedelju u kojoj se očekuju sastanci više centralnih banaka, kao i povećanje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi (FED).

Berze u Aziji i Londonu su zatvorene zbog prvomajskih praznika, tako da je trgovanje uglavnom prigušeno.

Investitori predviđaju da će FED podići referentnu kamatu za 50 baznih poena ove nedelje u nastojanju da ukroti rastuću inflaciju. To je, zajedno sa očekivanim sporim zaoštravanjem monetarne politike Evropske centralne banke i zabrinutošću koja vlada u pogledu uticaja rata u Ukrajini na ekonomiju evrozone, podstaklo tražnju investitora za dolarom i pad evra na nivo koji je poslednji put viđen 2017, navodi Rojters.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih rivala, iznosio je prema poslednjim raspoloživim podacima 103,19 poena, što je neznatni pad na dnevnom nivou.

Evro je istovremeno porastao za 0,1 procenat na 1,0555 dolara. Indeks dolara je u aprilu ojačao za 5 posto, što je njegov najbolji mesečni učinak od januara 2015. godine.

Tržišni eksperti iz američke podružnice UBS banke naveli su u analizi o kretanjima na valutnim berzama da su smanjili prognozu kursa evra prema dolaru na 1,05 dolara za jun sa prethodnih 1,11 dolara, za septembar prognoziraju kurs jedinstvene valute od 1,06 dolara, za decembar 1,08 dolara, a za mart 2023. godine očekuju nivo od 1,10 dolara.

Što se ostalih valita tiče, dolar je danas ojačao za pola procenta prema kineskom juanu na tržištima u primoskim regionima, dostigavši 6,6895 juana za dolar, što je neznatno ispod njegovog najjačeg nivoa od kraja 2020.

Britanska funta je oslabila za 0,1 procenat na 1,2569 dolara, dok se japanski jen trguje na nivou od 130,16 jena za dolar, udaljivši se malo od nedavnog istorijskog minimuma.

Od vodećih svetskih centralnih banaka, ove nedelje će biti održan i sastanak Banke Engleske u četvrtak, za koju ce procenjuje da će podići ključnu kamatu za 25 baznih poena na 1 posto.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    2. maj 2022 | 14:42

    Ameri zakuvali rat u Ukrajini i sad prodaju oruzje i sve ostalo tako da njima ovaj rat najvise odgovara a dolar konstantno raste i na kraju ce prestici euro a bio je pre jedan $ 60 din a jedan evro 110 din.... a sad je $ skoro prestigao evro....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>