• 2

Reno prodaje svoj deo kompanije za - jednu rublju

Reno pregovara o prodaji svog udela

  • 2
Nema spajanja Renoa i Nisana Foto: Tanjug/AP

Francuski proizvođač automobila će navodno preneti svoje akcije Avtovaza na ruski Institut za automobilsku nauku (NAMI) koji stoji iza prvog luksuznog automobila u Rusiji.

Izgleda da će to sprovesti uz simboličnu sumu od jedne rublje, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo trgovine.

Reno će preneti svoj udeo od 68 odsto Namiju, koji je poznat po dizajnu Aurus Senat, prvom luksuznom automobilom u zemlji, koji trenutno koristi predsednik Vladimir Putin. Reno je očigledno preduzeo korak jer mu nedostaje sposobnost da održi svoje ruske operacije.

Ministarstvo trgovine je takođe saopštilo da će Renoova fabrika u Moskvi, koja proizvodi automobile pod markama Reno i Nisan, biti prebačena na gradsku vladu.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da će francuski proizvođač automobila imati pravo da otkupi svoj udeo u Avtovazu u roku od pet do šest godina, ako kompanija želi da se vrati na rusko tržište.

Dogovor dolazi dok zapadne kompanije pokušavaju da se snađu u novoj ekonomskoj realnosti. Zapadne države uvele su Rusiji sankcije bez presedana u poslednja dva meseca kao odmazdu za rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Reno je do sada bio najeksponiraniji zapadni proizvođač automobila. Kompanija je prošlog meseca najavila obustavu poslovanja u svojoj fabrici u Moskvi, procenjujući cenu tog poteza na 2,2 milijarde evra (2,3 milijarde dolara).

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lun

    3. maj 2022 | 18:35

    Ionako je katastrofa od auta, non stop se nesto kvari a delovi skupi kao vrag.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>