• 10
 ≫ 

Evropa na korak do plana: Deo ruskog gasa može da se nadomesti do kraja godine

 ≫ 

Rusija je prekinula da snabdeva gasom Bugarsku i Poljsku prošle nedelje

  • 10
gas Foto: Freepik

Komesarka EU za energetiku Kadri Simson kaže da blok može da zameni dve trećine ruskog prirodnog gasa do kraja godine.

Kako je navela, trećina bi se dobijala od alternativnih snabdevača, ali druga trećina „mora da bude zamenjena obnovljivim izvorima energije“.

Govoreći u Evropskom parlamentu, Simson je rekla da se EU obratila svim glavnim dobavljačima gasa kako bi pomogla da se zameni ruski gas, a njen plan bi takođe zamenio upotrebu gasa obnovljivom energijom ili putem uštede energije, gde je to moguće, prenosi agencija Rojters.

Dodala je i da će tokom dana EU objaviti šesti paket sankcija protiv Rusije.

Podsetimo, Nemačka je najavila da  napreduje u nastojanju da smanji zavisnost od ruskog fosilnog goriva i očekuje da će u potpunosti prekinuti uvoz sirove nafte do kraja leta, rekao je ministar ekonomije Robert Habek.

Ministri energetike zemalja Evropske unije održavaju danas sastanak, pošto evropski blok traži zajednički odgovor na zahtev Moskve zemljama koje su Rusiji uvele sankcije da plate gas u ruskim rubljama ili da se suoče sa obustavom energenata.

Rusija je prekinula da snabdeva gasom Bugarsku i Poljsku prošle nedelje, nakon što su te dve zemlje odbile da plate račun u rubljama.

Rojters navodi da su Sofija i Varšava već planirale da prekinu sa korišćenjem ruskog gasa ove godine i rekli su da mogu da se nose sa isporukom, ali se, kako ističe britanska novinska agencija, pojavila zabrinutost da bi druge zemlje EU, uključujući i Nemačku, mogle da budu sledeće.

Moskva je poručila da strani kupci gasa moraju da uplate depozit u evrima ili dolarima u "Gasprombanci", koja bi konvertovala novac u rublje.

Video: Smeju li Bugari da prekinu transport gasa? Bajatović kaže da neće biti rubljizacije plaćanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    3. maj 2022 | 16:25

    Putin treba trenutno da vam zaustavi gas i napravi KOLAPS PRIVREDE i drzava, bas kao sto ste vi njemu sankcijama planirali da uradite. Bez milosti GAS ZAUSTAVITI.

  • Rade

    3. maj 2022 | 16:30

    Evropa je zbog Amera NJB!!!

  • SBH

    3. maj 2022 | 16:57

    Mozete izdrzat do prvog mraza, sad vam seva zapjevala pa se sepurite. Vidicemo kad se zabijeli evropa

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>