• 1

Nafta danas skuplja: Očekuje se i važna odluka iz Evrope

Usponu cena doprineli su i medijski izveštaji da Evropska unija radi na novom paketu sankcija prema Rusiji zbog rata protiv Ukrajine

  • 1
Nafta postrojenje rafinerija Foto: Shutterstock

Cene nafte su porasle na početku današnjeg azijskog trgovanja, nakon što su podaci udruženja američke naftne industrije pokazali da su zalihe "crnog zlata" i goriva pale prošle nedelje.

To je pokrenulo zabrinutost na tržištu u vezi sa ponudom i bacilo u drugi plan strahovanja od usporavanja tražnje u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte.

Referentna nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) ojačala je za 89 centi ili 0,9 posto, na 105,86 dolara po barelu na noćašnjem trgovanju u Aziji u 2:23 časa po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters. Cena fjučersa američke sirove nafte WTI porasla je za 97 centi ili 1,0 procenat, na 103,38 dolara za barel.

Usponu cena doprineli su i medijski izveštaji da Evropska unija radi na novom paketu sankcija prema Rusiji zbog rata protiv Ukrajine, pri čemu će na meti sankcija biti ruska naftna industrija. Očekuje se da će predsednica EK, Ursula fon der Lajen, danas izložiti plan naftnog embarga, kažu evropski zvaničnici.

Prema tržišnim izvorima, koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API), zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama su pale prošle nedelje za 3,5 miliona barela što je više od očekivanog pada od 800.000 barela, koliko su predviđali tržišni analitičari.

Zvanični podaci američke vlade o zalihama treba da budu objavljeni kasnije danas.

Tokom prethodne sesije, zabrinutost za potražnju zbog produženog kovid lokdauna u Kini i posledičnog smanjenja putovanja u toj zemlji za vreme prvomajskih praznika - izazvala je pad cena nafte za više od 2,0 odsto.

Procenjuje se da će Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici na sednici u četvrtak ostati pri svojoj politici o postepenom mesečnom povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno, iako je ova alijansa, poznata kao OPEK+, podbacila sa realizacijom proizvodnih ciljeva u periodu između oktobra i marta, osim u februaru, navodi britanska agencija.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>