• 55
 ≫ 

Šesti paket sankcija: EU uvela potpuni embargo na rusku naftu, banke isključene iz SWIFT-a

 ≫ 

Novi paket sankcija uključuje sledeće...

  • 55
EU Evropska unija Rusija SWIFT sankcije

Foto: Shutterstock

- Šesti paket sankcija podrazumeva potpuni zabranu uvoza sve ruske nafte, pomorskim i konpenim cevovodima, i sirovu naftu i rafinisanu - rekla je Ursula Fon der Lajen.

Šesti paket sankcija uključuje i isključenje Sberbanke i drugih većih ruskih banaka iz SWIFT-a. Takođe, tri velika ruska državna medija treba da budu isključena iz EU kablovske, satelitske ili internet mreže kao, kako je rekla predsednica EK, "glasnici koji šire Putinove laži".

- Prekinućemo snabdevanje sirovom naftom iz Rusije u roku od šest meseci a uzvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine - rekla je predsednica Evropske Komisije (EK).

Šesti paket treba da bude usvojen narednih dana. Prema rečima Fon der Lajen, obuhvatiće četiri različite vrste sankcija.

Kao prvo, fon der Lajen je najavila okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte. "Neće biti lako, ali jednostavno moramo to da uradimo", rekla je ona, a prenosi BBC.

EU će, kako je navela, postepeno prekinuti uvoz, na uređen način, pri čemu će kupovine ruske sirove nafte biti ukinute u roku od šest meseci, a rafinisani proizvodi do kraja 2022.

Ursula fon der Lajen EU Ukrajina Rusija sankcije

Ursula Fon der Lajen / Foto: Tanjug/AP

Pored toga, na meti kaznenih mera EU u novom paketu su i visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Mariupolju, navela je fon der Lajen dodajući:"Znamo ko ste, nećete se izvući sa tim".

Inače, cene nafte su danas porasle na početku azijskog trgovanja, nakon što su podaci udruženja američke naftne industrije pokazali da su zalihe "crnog zlata" i goriva pale prošle nedelje.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NESPOSOBNI

    4. maj 2022 | 09:16

    Ovo je vreme koje Evropski narod ne pamti. Na vlasti su nesposobni rukovodioci Evrope, a jos nesposobniji njihovi predstavnika u Briselu koji su spremni da uniste ceo kontinent zarad Americkih i Engleskih interesa i vode Evropu u ropstvo. Ustani narode Evrope, spasi svoj kontinent,a nesposobne bacite u blato istorije gde i pripadaju.

  • Ja

    4. maj 2022 | 09:11

    E sad Putine,zavrci odmah.Ne cekaj da se oni snadju.

  • Rade

    4. maj 2022 | 09:14

    Evropo izduvali ste vi svoje Ameri su vas bacili u tešku bedu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>