• 1

Konačno odabrana hrvatska kovanica od 1 evra: Autoru sleduje vredna nagrada

Od početka pa do krajnjeg roka dostave pošiljki, 4. marta, Hrvatska narodna banka je primila ukupno 192 likovna rešenja

  • 1
Hrvatska narodna banka novac kovanica nova kuna Foto-montaža: Profimedia/AFP/Denis Lovrovic, Hrvatska narodna banka

U drugom krugu konkursa, Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) je 11. aprila donela odluku o odabiru najuspešnijeg likovnog rešenja.

Potom je dostavila idejno rešenje Veću Evropske unije (EU), Evropskoj komisiji (EK) i državama članicama evrozone.

Najuspešnije likovno rešenje nacionalne strane na kovanici od jednog evra, odabrano na ponovljenom konkursu, predstavljeno je u sredu na 15. sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao zvanične valute u Republici Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik.

Rešenje je odabrano kao prvorangirano na otvorenom konkursu za izbor dizajna, a autor je student Jagor Šunde, kojem je pripala nagrada od 70.000 kuna (oko 9.200 evra).

Koautorima ovog rešenja, Davidu Čemeljiću i Franu Zekanu, pripalo je 30.000 kuna.

Od početka pa do krajnjeg roka dostave pošiljki, 4. marta, Hrvatska narodna banka je primila ukupno 192 likovna rešenja, od kojih je 135 razmatrano u prvom krugu konkursa.

U odabiru najboljeg idejnog i realizovanog rešenja važnu ulogu je imao žiri, sastavljen od uglednih hrvatskih umetnika i stručnjaka, koji je razmotrio sve pristigle predloge likovnih rešenja, a odabrao pet najuspešnijih, bez određivanja ranga.

HNB je 20. aprila primila obaveštenje Veća EU o odobravanju dostavljenog idejnog rešenja najuspešnijeg likovnog rešenja.

Hrvatska narodna banka novac kovanica nova kuna Foto: Hrvatska narodna banka

Izrada kovanice od 1 evra, kao i ostalih apoena s hrvatskom nacionalnom stranom, može započeti nakon odluke Veća EU o uvođenju evra u Republici Hrvatskoj.

Podsećamo, početkom februara su hrvatskoj javnosti predstavljeni najuspešniji dizajni nacionalne strane za kovanice evra i centa, kao i njihovi autori. Ali, ubrzo se ispostavilo da je autor dizajna kovanice od jednog evra, s motivom kune, neovlašćeno koristio fotografiju jednog škotskog fotografa. O tome je Telegraf Biznis detaljnije pisao, a kontaktirali smo i upravo Ijana Liča.

Na kraju, autor Stjepan Pranjković je povukao svoj predlog dizajna, a Hrvatska narodna banka je 14.02. raspisala novi konkurs.

Video: Zavirite na novi terminal beogradskog aerodroma Nikola Tesla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>