• 0

Airbnb briljirao: Oporavila se industrija putovanja, prihodi veći čak 70 odsto

Neto gubitak Airbnb-a smanjio se na 19 miliona dolara s vrtoglavih 1,2 milijarde dolara

  • 0
Airbnb kompanija logo

Foto: Shutterstock

Kompanija koja upravlja platformom za rezervaciju smeštaja, Airbnb, objavila je kvartalne rezultate poslovanja, bolje od očekivanih i dalao optimističnu prognozu za drugo tromesečje.

AirBnB prognozira dalji oporavak sektora putovanja nakon pandemije.

Deonice kompanije su nakon objave rezultata porasle više od 6 odsto u trgovanju nakon radnog vremena.

Prihodi AirBnB-a u prva tri meseca godine porasli čak 70 odsto u odnosu na godinu ranije, uprkos zabrinutosti zbog pandemije, “makroekonomskih prepreka” i rata u Ukrajini, objavila je kompanija. Neto gubitak Airbnb-a smanjio se na 19 miliona dolara s vrtoglavih 1,2 milijarde dolara u istom tromesečju pre godinu dana.

Očekuje se da će rast ostati snažan u tekućem, drugom tromesečju koje se završava na kraju maja. Airbnb predviđa da će prihod biti između 2,03 milijarde i 2,13 milijardi dolara, što je iznad prosečne procene analitičara, koji su prognozirali 1,96 milijardi dolara. Donja granica raspona predstavljala bi rast od 52 odsto.

Međutim, kompanija upozorava da rizici za rezervacije uključuju “potencijalni nastavak epidemije Kovida, sukobi u Ukrajini i osetljivost potrošačkih cena.”

Rekordne rezervacije

Airbnb je u prvom kvartalu ostvario rekornih 102,1 milion rezervisanih noćenja i ostalih usluga, što je premašilo nivo pre pandemije. Analitičari su očekivali da će taj broj iznositi 100,87 miliona, prema StreetAccountu.

CNBC piše da putnici sve češće odlučuju da rezervišu putovanja unapred. Krajem aprila kompanija je imala 30 odsto više rezervisanih noćenja za letnu sezonu putovanja nego u isto vreme rekordne 2019. godine.

Bruto vrednost rezervacija, koju Airbnb koristi za praćenje zarade vlasnika smeštaja, naknada za usluge, naknada za čišćenje i poreza, iznosila je 17,2 milijarde dolara u prvom tromesečju, premašujući procenu Volstrita od 16,54 milijarde dolara. To je više od 67 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prosečne dnevne stope porasle su 5 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 168 dolara u kvartalnom tromesečju.

Airbnb je imao koristi od promena u načinu na koji ljudi rade i putuju, po pravilima koje je nametnula pandemija Kovid-19. Radnici više nisu bili vezani za kancelarije i rad na daljinu postao je norma.

Kompanija je prošle nedelje svojim zaposlenim omogućila da rade gde god žele u SAD-u. Počevši od septembra, zaposleni takođe mogu živeti i raditi u više od 170 zemalja do 90 dana u godini na svakoj lokaciji.

Video: Evo kako će neko da zaradi pare: Zatvor jeftiniji od stana u Beogradu i prodaje se

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>