• 6
 ≫ 

Bogati Rusi našli novi raj: Kupuju vile, grade biznise, traže se agenti sa znanjem ruskog jezika

 ≫ 

Priliv ruskih državljana povećao je potražnju za luksuznim vilama i stanovima širom grada

  • 6
Put u Dubai

Foto: Shutterstock

Dubai se, možda sasvim nenadano, istakao kao raj za bogate Ruse koji beže od uticaja zapadnih sankcija zbog rata u Ukrajini.

Ruski milijarderi i preduzetnici pristižu u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) u neviđenom broju, rekli su poslovni lideri za BBC. Kupovina nekretnina u Dubaiju, od strane Rusa, porasla je za 67 odsto u prva tri meseca 2022, navodi se u izveštaju.

UAE nisu uveli sankcije Rusiji, niti su kritikovali invaziju te zemlje na Ukrajinu. Takođe, daju vize Rusima koji nisu sankcionisani, dok ih mnoge zapadne zemlje ograničavaju - sada već mesecima.

Procenjuje se da je stotine hiljada ljudi napustilo Rusiju u poslednja dva meseca - iako tačni podaci nisu dostupni.

Jedan ruski ekonomista rekao je da je čak 200.000 Rusa otišlo u prvih 10 dana nakon početka rata. Virtuzone, koji pomaže kompanijama da pokrenu operacije u Dubaiju, zabeležio je ogroman porast ruskih klijenata.

"Primamo pet puta više upita od Rusa od početka rata", rekao je izvršni direktor te firme i dodao da su Rusi zabrinuti zbog ekonomskog sloma koji dolazi. "Zato se sele ovamo da obezbede svoje bogatstvo", kaže.

Priliv ruskih državljana povećao je potražnju za luksuznim vilama i stanovima širom grada. Agenti za nekretnine izveštavaju o porastu cena nekretnina, jer Rusi koji stižu u Dubai - traže da kupe kuće. Agencija za nekretnine sa sedištem u Dubaiju, Betterhomes, otkriva da je kupovina domova od strane Rusa - porasla za dve trećine u prva tri meseca 2022. godine.

Druga agencija za nekretnine, Modern Living, kaže za BBC da je angažovala mnogo agenata koji govore ruski, kako bi zadovoljili rastuću potražnju.

Podsećamo, o ovom "naletu" Rusa u Dubai govorilo se i sredinom marta, jer Emirati, koji su poslednjih godina produbili veze s Rusijom, nisu uveli sankcije po uzoru na Zapad.

Najskuplje jahte ruskih oligarha, Infografika

Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP/Wikipedia/Marie-Lan Nguyen/Profimedia/Tonci Plazibat/CROPIX/SIPA/

Odliv mozgova, dok cene nekretnina rastu

Mimo toga, mnoge multinacionalne kompanije i ruski startapi takođe premeštaju svoje zaposlene u UAE. Rat je imao ogroman uticaj na njihove operacije, te su odabrali UAE kao "sigurno ekonomsko i političko okruženje za poslovanje", navode.

Izazov je bio još veći za kompanije koje se bave međunarodnim klijentima i brendovima, pošto je većina zapadnih firmi prekinula veze sa preduzećima sa sedištem u Rusiji. Globalne firme poput Goldman Saksa, JP Morgana i Gugla koje su zatvorile kancelarije u Rusiji, takođe sele neke od svojih zaposlenih u Dubai.

- Definitivno se dešava odliv mozgova - kaže suosnivač blokčejn kompanije WeWay.

EU Evropska unija Rusija SWIFT sankcije

Foto: Shutterstock

Istovremeno, Ruskoj centralnoj banci je zabranjeno da koristi u milijardama vredne devizne rezerve koje se drže u inostranstvu, u stranim bankama. Neke ruske banke su uklonjene iz sistema SWIFT.

Da bi zaštitila svoje rezerve, ruska vlada je uvela kapitalna ograničenja i zabranila građanima da napuste zemlju sa više od 10.000 dolara u stranoj valuti. Pošto je teško preneti gotovinu, mnogi ruski kupci plaćaju u kriptovalutama. Neki od kupaca imaju posrednika koji će preuzeti uplatu u kriptovalutama, a zatim proslediti gotovinu prodavcu u ime kupca, dodaje BBC.

Države Zaliva, uključujući UAE i Saudijsku Arabiju, odbile su pozive zapadnih vlada da uvedu sankcije Rusiji. Abu Dabi je bila jedna od samo tri zemlje, zajedno sa Kinom i Indijom, koje su bile uzdržane na glasanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u februaru - da osudi rusku invaziju na Ukrajinu. Takođe je bila uzdržana na glasanju Generalne skupštine 7. aprila o suspenziji Rusije iz Saveta UN za ljudska prava.

Porast ruskih investicija dolazi samo nekoliko meseci nakon što su UAE stavljeni na "sivu listu" od strane Radne grupe za finansijsku akciju (FAFT), globalnog nadzornika finansijskog kriminala. To znači da se zemlja suočava sa pojačanim nadzorom svojih napora u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Vlada UAE je tvrdila da je preduzela značajne mere za regulisanje ulaznih investicija i navela je da ostaje posvećena bliskoj saradnji sa FAFT-om u oblastima za poboljšanje.

Video: Zgrada BIGZ-a dobija novi sjaj, useljenje 2023: Pogledajte kako teku radovi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Privrednik uspesan

    5. maj 2022 | 14:36

    Svi uvode nekakve kontrole,osim u Srbiji, Srbija raj za strance,njih nekontrolisu toboze taman posla oni su strani ulagaci?Meni hoce da zatvore lokal nasli 3(tri dinara nepokrivena sa racunima u kasi)svaki dan po dve-tri razne inspekcije,kad pitam cemu tolika kontrola,kazu:"imamo prijavu od musterija"pitam da vidim sta pise i na cega se zale da ispravim ako negde gresim,kazu prijava anonimna,nemozemo vam reci na cega se zale?Itd...itd...Cisto ludilo,znam ja sta hoce al nedam,pa makar zatvorio lokal!

  • Hoki

    5. maj 2022 | 16:00

    Boli njih za Srbe i Srbiju... Odose u Dubai da ostave pare.. A nama sankcije zbog njih.. Lepo...

  • Kassa

    5. maj 2022 | 15:59

    A u Srbiju navodno voljenu od 200.000 Rusa nije doslo 20 Rusa.. Toliko o tome.. Pa mi poturajmo ledja pa cemo posle da plačemo a niko nam nece pomoći.. Trazili smo gledajmo..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>