• 2

Da li se Turcima "isplati" ova taktika? Hrana nikad skuplja, inflacija 70% međugodišnje

Rast aprilske inflacije na mesečnom nivou iznosi 7,25 procenata

  • 2
turski slatkiš Foto: Pixabay

Stopa inflacije u Turskoj, merena rastom potrošačkih cena, dostigla je skoro 70 odsto međugodišnje u aprilu, pokazuju današnji preliminarni statistički podaci.

Indeks potrošačkih cena je prošlog meseca porastao za 69,97 odsto na godišnjem nivou u poređenju sa 61,14 posto u martu, objavio je turski institut za statistiku Turkstat.

Rast aprilske inflacije na mesečnom nivou iznosi 7,25 procenata, izveštava Blumberg.

Na godišnjem planu, najviše su skočile cene energije, koje su ubrzale rast sa martovskog nivoa od 102,9 posto na 118,2 procenta u aprilu, dok su cene hrane, koje čine otprilike četvrtinu potrošačke korpe, porasle 89% u odnosu na isti mesec 2021.

Inflacija proizvođačkih cena u Turskoj takođe se ubrzala na godišnjih 122% u aprilu, usled globalnog poskupljenja robe, pri čemu će kompanije povećane troškove proizvodnje verovatno preneti na potrošače, što nagoveštava da turskim kupcima najgore tek predstoji, ocenjuje njujorška agencija.

Ovo je najviša stopa rasta proizvođačkih cena od marta 1995. godine, čiji procenat već treći mesec uzastopno ostaje iznad 100 odsto.

Uprkos pogoršanim izgledima, centralna banka Turske očekuje da će inflacija početi da usporava već u junu, a ranije je nagovestila da neće pooštravati monetarnu politiku, što će, smatra Blumberg, povećati raskorak između Turske i globalne ekonomije.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>