• 2

Rusi našli namenu Severnom toku 2: "Koristićemo ga za naše potrebe"

Gasovod Severni tok 2, dužine 1.200 kilometara koji ide po dnu Baltičkog mora

  • 2
Severni tok 2, Nord Stream 2 Foto: Tanjug/AP

Ruski gasni gigant Gasprom najavio je da će koristiti kopneni kapacitet gasovoda Severni tok 2 za domaće potrebe Rusije.

U Gaspromovom postu na društvenoj mreži Telegram navodi se da je, s obzirom na činjenicu da gasovod trenutno nije u upotrebi, kompanija odlučila da ga koristi za snabdevanje gasom severozapadnih regiona Rusije, prenosi britanski javni servis BBC.

Gasovod Severni tok 2, dužine 1.200 kilometara koji ide po dnu Baltičkog mora, projektovan je za prenos gasa od ruske obale u blizini Sankt Peterburga do Lubmina u Nemačkoj.

Nemačka je u februaru ove godine suspendovala proces davanja dozvole za rad ovog gasovoda, čime je praktično zaustavila taj projekat do daljeg.

Šta je Severni tok 2

Iza projekta gasovoda Severni tok 2 stoji ruski gasni holding Gasprom, a u njega su još uključene nemačke kompanije Uniper i Vinteršel, francuski Anži, britanski Šel i austrijski OMV.

Nemačka je ranije zaustavila projekat podmorskog gasovoda, namenjenog da udvostruči protok ruskog gasa direktno u Nemačku, nakon što je Rusija zvanično priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini.

Ovaj energetski projekat, koji je izazvao duboke podele u Evropi, vredan 11 milijardi dolara, završen je u septembru prošle godine. Gasovod nije pokrenut jer još nije dobio dozvolu za rad od Nemačke i Evropske unije.

Ovaj gasovod je trebalo da diverzifikuje snabdevanje Evrope energijom, ali je naišao na protivljenje Vašingtona, a i unutar same Evropske unije. Protivnici tog projekta tvrde da će on povećati zavisnost Evrope od snabdevanja gasom iz Rusije i da će lišiti tranzitnih taksi Ukrajinu, preko koje ide drugi ruski gasovod.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasi mi 100 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soko

    5. maj 2022 | 14:56

    Kauboji hoće da zabrane svakom da se razvija što može da im bude konkurencija.To je njihovo podrazumeva je demokratije i tržišne ekonomije.Kad me unuci pitaju ko su Amerikanci ,ja im kažem da su to divljaci i siledžije koje smatraju da jedino oni imaju pravo na sve pa i na zlodela.

  • Fil

    5. maj 2022 | 16:18

    E sad će Ukrajina, da se obogati od taksi za gas. Ko ne sluša pesmu, slušaće oluju. Zamisli idiote, koji su se žrtvovali za američke interese. Neshvatljivo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>