• 2
 ≫ 

Fidži zaplenio jahtu ruskog oligarha Kerimova: Vredi čitavo bogatstvo

 ≫ 

Sud na Fidžiju u četvrtak je presudio da SAD mogu da zaplene superjahtu, nekoliko nedelja nakon što je pristigla u tu ostrvsku državu

  • 2
Suleyman Kerimov Foto: Profimedia/Maksim Blinov/Sputnik

Vlasti na Fidžiju zaplenile su jahtu ruskog oligarha Sulejmana Kerimova, vrednu 300 miliona dolara na zahtev SAD, saopštilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Sud na Fidžiju u četvrtak je presudio da SAD mogu da zaplene superjahtu, nekoliko nedelja nakon što je pristigla u tu ostrvsku državu.

Vlasti u više zemalja zaplenile su luksuzne jahte i vile u vlasništvu ruskih milijardera, u odgovoru na sankcije koje su Rusiji uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Kerimovu su američke sankcije uvedene 2014. i 2018. godine zbog ruskih akcija u Siriji i Ukrajini. Takođe je pod sankcijama Evropske unije, preneo je Glas Amerike.

Radna grupa Ministarstva pravosuđa pod nazivom "Kleptozaplena" (KleptoCapture) usredsređena je na zaplenu jahti i druge luksuzne imovine da bi opteretila finansije ruskih oligarha i tako izvršila pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini.

Luksuzno plovilo, Amadea stiglo je na Fidži prošlog meseca posle 18-dnevnog puta preko Pacifika, od Meksika.

Ministarstvo finansija je označilo Kerimova kao člana grupe ruskih oligarha koji profitiraju od ruske vlade kroz korupciju i njene aktivnosti širom sveta, uključujući i okupaciju Krima.

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>