• 4

Hrvatska traži izuzeće od embarga na uvoz ruske nafte

Još nema postizanja dogovora u EU

  • 4
Opatija - biser Jadrana Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Hrvatska se zalaže za izuzeće od embarga na uvoz ruske nafte, po kojem bi mogla i posle 2022. da za potrebe rada rafinerije u Rijeci uvozi derivat za proizvodnju dizela, piše Večernji list.

U raspravama između država članica u Savetu EU, koji treba da usvoji predlog Evropske komisije o prestanku uvoza ruske nafte za šest meseci i ruskih naftnih prerađevina do kraja godine, Hrvatska se zalaže za izuzeće koje bi joj omogućilo da nastavi da uvozi tzv. vakuum gasno ulje i nakon ove godine, za potrebe rafinerije u Rijeci, nezvanično saznaje Večernji u Briselu.

"Vakuum gasno ulje (VGO) je sirovina neophodna za proizvodnju dizela, a Inina rafinerija je optimizovana za njegovu upotrebu u proizvodnom ciklusu. Izvori za snabdevanje VGO-om na tržištu su prilično ograničeni. INA se zato zalaže za dalju kupovinu VGO-a kao do sada", odgovorili su iz Ine povodom informacije zagrebačkog lista.

U tekstu se dodaje da je nastavljena rasprava u Savetu EU, započeta u sredu, kad je EK predložila šesti paket sankcija protiv Rusije u kojem je embargo na naftu ključni deo.

Podsećamo, Evropska komisija (EK) je predložila izmene planiranog embarga na rusku naftu, u nastojanju da pridobije države članica koje su saopštile da "ne mogu da podrže taj predlog".

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>