• 17
 ≫ 

Nove cene goriva u Srbiji: "Idu u rikverc"

 ≫ 

Privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na pumpama, dužni su da utvrđene maloprodajne cene primene odmah

  • 17
Benzin benzinska pumpa gorivo benzin cene cena goriva

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Od večeras važi nova cena goriva. Nova maksimalna cena evro dizela, narednih sedam dana, biće 202 dinara, dok će evro premijum BMB 95 koštati 180 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Nove cene važiće do sledećeg petka, kada će ministarstvo objaviti nove iznose maksimalnih maloprodajnih vrednosti za ove dve vrste goriva.

Da od večeras cene nafte i benzina idu u rikverc - najavio je predsednik Vučić u svom obraćanju. Rekao je da će cene biti niže za 10 dinara - 197 dinara dizel.

Čekamo šesti paket sankcija, što se tiče nafte da vidimo kako to utiče na treće zemlje, rekao je Vučić.

- Šta god da bude naftu moramo da obezbedimo, razgovaramo o proširenju našeg skladišta. To je 200.ooo tona. To nam je dovoljno za 21 dan ukupne potrošnje dizela i benzina. Razgovaramo sa firmama da nam brzo izgrade ta skladišta - rekao je on.

Što se tiče gasa, krećemo u razgovore sa Gasporomom, 100 odsto smo zavisni od ruskog gasa. Realno je da ćemo biti u naredne dve godine i dalje. Dobro je da imamo diversifikaciju.

Idemo u razgovore, žeimo da imamo ugovor pre kraja maja što se tiče gasa, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija ima najnižu cenu eletrične energije u Evropi. Kaže i da imamo problem sa kopanjem uglja. Obnovljivi izvori energije treba da bude politika u budućnosti.

Uvećali smo zalihe gasa na 129 miliona kubnih metara gasa, rekao je Vučić i dodao da zimi trošimo oko 12 do 15 miliona kubnih metara gasa. U svakom slučaju skupo će koštati i Evropu i Srbiju oko situacije sa energentima. Poručio je da će se boriti za građane, ali je naveo da će biti mnogo problema.

Prema obaveštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a u skladu sa članom 3. stav 4. Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, u Srbiji važile su sledeće cene goriva:

EVRO DIZEL, u iznosu 206,20 dinara za jedan litar i

EVRO PREMIJUM BMB 95 u iznosu 184 dinara za jedan litar.

Takođe, u skladu sa članom 3. stav 5. navedene uredbe, obaveštavaju se privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da su dužni da utvrđene maloprodajne cene derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    6. maj 2022 | 18:59

    Jaka stvar ,gorivo jeftinije deset dinara a sve ostalo svakim danom sve skuplje,slaba je to uteha.🤔

  • Праведник

    6. maj 2022 | 19:52

    Када је већ гориво повезао са свим ценама, хоће ли сада и све остало појефтинити?

  • Саша

    6. maj 2022 | 19:17

    Ха,ха,ха,ха,за 0,05 пара! Биће 197 а онда иде на 297.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>