• 3

Talas otkaza, petostruko uvećanje prihoda, "rezanje" reklama: Šta sve Mask ima u planu?

Otkako je kupio Tviter, najbogatiji čoveka sveta ne prestaje da intrigira javnost

  • 3
Elon Musk Ilon Mask Twitter Tviter

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask je nedavno preuzeo svoju omiljenu društvenu mrežu - Tviter, i to za ogromnih 44 milijarde dolara.

To je sada već "bajata" vest, ali klupko se odmotava. Ubrzo je otkriveno i koja grupa moćnika stoji iza ambicioznog plana, odnosno ko je sve spreman da doprinese Maskovoj kupovini, da bi sada postalo viralno i to šta sve Mask planira da menja u kompaniji.

Rojters je, pozivajući se na Njujork Tajms, izvestio da Amerikanac namerava da petostruko uveća prihoda Tvitera do 2028. godine, a reč je o cifri od 26,4 milijarde dolara.

O tome piše i Dejli Mejl, navodeći još neke detalje:

Ono što je pokazala prezentacija upućena investitorima, između ostalog, uključuje plan da Mask otpusti čak 1.000 zaposlenih u Tviteru, čim se njegova kupovina ove mreže do kraja realizuje.

"Veruje se da će otpustiti mnoge od zaposlenih u firmi nakon prenosa vlasništva, što će potrajati oko šest meseci", piše Dejli Mejl, dodajući da Mask u naredne tri godine planira da zaposli hiljade novih radnika - povećavajući tako zbir na 11.000 zaposlenih, sa trenutnih 7.500.

Ilon Mask

Foto: Profimedia

3 radikalne promene

Većina novih talenata će verovatno biti u oblasti inženjeringa.

Samo tokom ove godine, trebalo bi da bude ukupno 9.225 zaposlenih u Tviteru, ali bi onda cifra u 2023. pala na 8.332. Zatim bi brojka opet porasla za 2.700 radnika do 2025. godine.

Na nivou kompanije, Mask je ranije izneo ideju o zatvaranju centrale u San Francisku, kako bi uštedeo novac i pomenuo je da članovi Odbora možda neće dobiti platu, smanjujući time još 3 miliona dolara troškova.

Osnivač Tesle sve to radi sa ciljem da poveća godišnji prihod Tvitera pet puta, a treba istaći da je prošlogodišnji prihod iznosio 5 milijardi dolara. Dakle, njegov plan je u najmanju ruku vrlo ambiciozan.

Takođe, oglašavanje na platformi bi trebalo da opadne na 45% ukupnog prihoda pod liderstvom Maska, što je pad sa oko 90% iz 2020. Drugim rečima, ideja je da se smanji zavisnost od oglašivača - u kontekstu prihoda.

Do 2028. on planira da oglasi generišu prihod od 12 milijardi dolara, dok se očekuje da će pretplate povući još 10 dolara milijardi, navodi se u izveštaju.

Rečeno je i da Mask daje prednost modelu zasnovanom na pretplati u odnosu na finansiranje oglašivača, jer bi to učinilo Tviter "manje podložnim" njihovom pritisku. On je čak sugerisao da bi korisnici mogli da plaćaju kriptovalutama, uključujući šaljivu valutu dodžkoin.

Takođe je tvitovao o potencijalnoj monetizaciji tvitova, iako nije naveo konkretne detalje. Planira i povećanje priliva novca Tvitera na 3,2 milijarde dolara u 2025. i 9,4 milijarde dolara u 2028.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    8. maj 2022 | 09:38

    Ne koristim Twitter ali mislim da je uradio pravu stvar. Sloboda govora bez cenzure , to je ono za šta se on zalaže, definitivno razlika u odnosu na Facebook i ostale kompanija gde algoritam brzo agira i blokira. Good luck Mr.Musk you Will need it.

  • Smesno

    8. maj 2022 | 06:42

    A sta nas briga sta radi Amer i sta kupuje. Alavih je bilo i bice.

  • Bdsu

    8. maj 2022 | 06:50

    A sto si citao ako te nije briga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>