• 1
 ≫ 

Skuplja karta i 60 evra? "Energenti utiču na porast cena avio-aranžmana"

 ≫ 

On je dodao da je za očekivati i da delimično poskupe vanpansionske usluge zbog rasta cene energenata

  • 1
Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je večeras da se ukrajinska kriza negativno odražava na energente, zbog čega je cena goriva u avio-industriji skočila i do četiri puta u odnosu na onu koja je bila kada su čarter-letovi ugovarani.

- Biće sigurno doplata za gorivo. To može da poskupi aranžmane između 15, 20 pa i 60 evra po karti, zavisi od trenutka kada se gorivo ugovara - rekao je Seničić za Tanjug.

Problem je, kako je rekao, što avio-kompanije ne mogu značajno unapred da kažu cenu, to se saznaje dan, dva, tri pre polaska na put kada se ugovara isporuka goriva za dan polaska.

- Ali verujem da to neće u značcanoj meri umanjiti broj putnika ove godine. Kada je reč o drumskom prevozu, ta povećanja mogu biti između 10 i 15 evra, jer tu gorivo ne utiče na taj način na cenu kao što utiče avio-gorivo kad je reč o čarter-letovima - rekao je Seničić.

On je dodao da je za očekivati i da delimično poskupe vanpansionske usluge zbog rasta cene energenata.

Što se tiče epidemiološke situacije i turizma, Seničić podseća da je veliki broj zemalja ukinuo protokole za kovid, kao što su Grčka, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, Rumubnija, Hrvatska, a to najavljuju i Turska i Egipat.

Posle dve godine, otvara se mogućnost putovanja i u Španiju i Italiju za šta, kako je naveo, postoji interesovanje.

- Pred nama je koliko-toliko normalna turistička sezona - rekao je Seničić.

Seničić kaže i da je oko 60 odsto ponuda za zamenska putovanja do sada iskorišćeno, kao i da veruje da će najveći deo preostalih biti iskorišćeno do kraja godine.

Video: Cene svuda skaču, da li će i struja? Ministarka Mihajlović rekla šta nas čeka do kraja grejne sezone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>