• 5

Cene na Jadranu "podivljale": Šta očekivati ovog leta? Negde se očekuje rast do 50%

Cenovna situacija je još uvek koliko-toliko "mirna", a od jula kreće poskupljenje...

  • 5
Opatija, Hrvatska, plaža, more, letovanje, odmor, Croatia

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Na hrvatskoj obali je svake godine sve više skupih hotela, apartmana, restorana, ali i sve manje mesta - dostupnih za prosečni "hrvatski džep".

Tako barem piše Večernji list ovih dana, navodeći da ni pandemija nije promenila trend rasta cena u tom smislu, te da će se mnogi gosti neprijatno iznenaditi - ako posete Jadran ovog leta.

Protekle dve sezone, cene su zbog smanjenje potražnje rasle minimalno, ali bi boravak u nekim hotelima u špicu ove sezone mogao biti skuplji i do paprenih 50 posto.

Analize pokazuju da je smeštaj u jadranskim hotelima i kampovima u proseku poskupeo 20 do 25 posto u odnosu na lani, a zbog znatno povećane potražnje i - zasad dobrog tempa rezervacija za glavnu sezonu - cene će u nekim slučajevima rasti do 50 procenata, potvrdila je konsultantkinja Sanja Čižmar.

Rastuća inflacija i rast gotovo svih ulaznih troškova, od namirnica do energije i troškova rada, nisu domaćinima ostavili mnogo prostora za "manevrisanje". Poskupljenja su po pravilu veća u objektima sa složenijom uslugom, pogotovo kad je uključena hrana.

- Hotelsko-turistički sektor Hrvatske nije usamljen u podizanju cena. Slični trendovi su prisutni u većini mediteranskih zemalja, tako da ne verujem da ćemo cenovnim pozicioniranjem značajno odskakati od drugih destinacija na Mediteranu. Naposletku, zbog opšteg talasa rasta cena svih vrsta robe i usluga, potrošači i očekuju više cene. Ipak, biće umetnost pratiti tržišna kretanja i tome aktivno prilagođavati cene kako bi se očuvala konkurentnost - kaže Čižmar.

Hoće li poskupljenja deo domaćih turista, kojih je lani na hrvatskom moru bilo više od 2,3 miliona (skoro kao rekordne 2019.), usmeriti prema jeftinijem smeštaju ili možda čak i odvratiti od odlaska na more - ostaje da se vidi.

Ima li nešto za svačiji džep?

Konsultant Nedo Pinezić, specijalizovan za porodični smeštaj, veruje da će za mnoge rešenje biti ponuda "zimmer frei".

- Poskupljenja su najveća u onim objektima koji protekle dve godine nisu dirali cene, a u porodičnom smeštaju često ne prelaze 10%. Sreća je i da imamo lepezu za svaki džep, od premijum i standardne do low budget ponude - kaže Pinezić, koji podseća da cene dodatno rastu kako se približava glavni deo sezone.

Cene su trenutno tridesetak posto niže nego što će biti od jula pa nadalje, a u udarne dve do tri letnje nedelje, verovatno će doći do većih poskupljenja.

Recimo, noćenje u apartmanu sa 3 zvezdice, za četiri osobe, pre pandemije je koštalo do 100 evra, a sada će biti između 110 i 130 evra. U jeku sezone - verovatno iznad tog nivoa.

Tamo gde je veća koncentracija objekata nižeg kvaliteta, može se proći povoljnije.

Dubrovnik, Hrvatska, plaža, more, letovanje

Dubrovnik / Foto: Tanjug/AP

Da li je sukob u Ukrajini nešto poremetio?

Rezervacije  - nakon zastoja zbog Ukrajine - opet pristižu, ali jug se i dalje najslabije "puni". Za Brač, Korčulu, makarsku rivijeru, trenutno važi popust od otprilike 30% za pojedine termine tokom cele sezone.

Konkretno u maju, ima akcijskih cena duž čitave obale, a većina domaćih gostiju prvo gleda ima li šta na akciji.

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneki

    9. maj 2022 | 14:19

    Ne bih tamo otišla ni džabe da mi daju.

  • Pa

    9. maj 2022 | 14:34

    Očekivati manje turista,slabiju sezonu. Neka tako i bude,kad nabiju cene

  • Goran

    9. maj 2022 | 15:18

    Ma bas me briga za njih uvek idem tamo gde se osecam lepo a to je GRCKA!!! U "lijepu njihovu" ni dzaba da mi daju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>