• 1

"Crno zlato" ponovo sija punim sjajem: Naftaši značajno uvećali zarade

Iako su početak tekuće godine obeležile geopolitičke tenzije koje su se odrazile i na tržište energenata, naftne kompanije značajno su uvećale svoje profite u odnosu na prvo tromesečje lane

  • 1
Nafta postrojenje rafinerija Foto: Shutterstock

Naime, globalni naftni giganti rezultate poslovanja u prvom kvartalu tradicionalno saopštavaju krajem aprila i početkom maja. Iz dosadašnjih objava vidi se da su finansijski rezultati značajno poboljšani, kao i da za to postoje dva osnovna razloga.

Pre svega, cene nafte su drastično uvećane na svetskom tržištu u odnosu na prvo tromesečje 2021. godine. Tako je prosečna cena nafte tipa Brent u periodu januar-mart bila 101,4 dolara po barelu, što je čak 67 odsto više od prosečne cene "crnog zlata" u prvom tromesečju 2021. godine. Takođe, značajno je porasla potražnja za naftom i naftnim derivatima što je posledica slabljenja mera koje su širom sveta bile uvedene u želji da se suzbije širenje korona virusa. Tako je nafta za nepune dve godine prešla gotovo neverovatan put – od cena koje su dostigle minus od 40 dolara u aprilu 2020. do povratka na nivo od preko 100 dolara.

Evo kako je to uticalo na zarade naftaša u prvom tromesečju. Francuski Total prijavio je zaradu od 8,9 milijardi dolara što je tri puta više od rezultata ostvarenog u prva tri meseca prošle godine. Šel je imao rast od 25 procenata i tromesečje završio sa zaradom od 7,1 milijardu dolara. Profit norveškog Ekvinora iznosio je 4,7 milijarde dolara što je više od 100 odsto bolji rezultat od prošlogodišnjeg. I Eksonmobil je duplirao svoju zaradu i prijavio dobitak od 5,4 milijarde dolara. Italijanski ENI saopštio je da ima neto dobit od 3,5 milijardi evra što je 300 odsto više od prošlogodišnjeg profita.

Imajući u vidu da je i drugo tromesečje do sada obeleženo visokim cenama nafte, realno je očekivati da se trend pozitivnog poslovanja naftaša produži barem do polovine godine. Kako kompanije navode u svojim saopštenjima ovaj period biće iskorišćen za stabilizaciju i nova ulaganja neophodna nakon velike krize koju je uzrokovala pandemija COVID-19.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>