• 6

Adidas prijavio pad profita od skoro 40 odsto: Šta se zapravo desilo?

Adidas okrivio lošu prodaju u Kini za oštar pad profita u prvom kvartalu

  • 6
Adidas, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Nemački gigant sportske odeće prijavio je neto profit od 310 miliona evra u prva tri meseca 2022, što je 38 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kompanija je saopštila da je pad uzrokovan "izazovnim tržišnim okruženjem" u Kini, gde je prodaja pala za 35 odsto, kao i poremećajima u lancu snabdevanja.

S obzirom da se strategiji kineskog predsednika Si Đinpinga ne nazire kraj, izgledi za Adidasovo poslovanje u Kini, koji je činio oko 20 odsto prodaje kompanije prošle godine su mračni.

Nedavno uvedena blokada primorala je veliki broj prodavnica da se zatvore. Adidas je takođe primetio snažan pad u delovima zemlje koji nisu direktno pogođeni ograničenjima.

„Očekuje se da će prihodi u Kini značajno opasti 2022. godine“, navodi se u saopštenju Adidasa.

Kineske vlasti uvele su drakonsko zatvaranje u Šangaju, kineskom finansijskom centru, krajem marta nakon porasta broja slučajeva koronavirusa. Iako su vlasti prošlog meseca počele da ukidaju neka ograničenja, više od 8 miliona stanovnika i dalje ima zabranu da napušta svoja stambena naselja.

Ograničenja u glavnom gradu Pekingu takođe su pooštrena poslednjih dana i verovatno će naneti još više bola zapadnim brendovima u trenutku kada kineska ekonomija već opada.

Adidas je zabeležio snažnu prodaju na zapadnim tržištima u prvom tromesečju i saopštio da sada očekuje da će ukupan rast ove godine biti na donjem kraju raspona od 11%-13% koji je ranije predvideo.

Rival Najki prijavio je pad svojih prihoda u Kini od 5% u periodu od decembra do februara.

Video: Sa 8 godina je potpisala ugovor s Najkijem: Lionel Mesi joj je poručio da je genije! Toliko je vešta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • laki

    9. maj 2022 | 15:30

    I treba profit da vam padne,dosta je bilo radne snage za male pare,uzimate milijarde a ovi sto vam vec 20 godina siju patike jos uvek idu bosi

  • Рус

    9. maj 2022 | 15:39

    A to što je izbačen iz Rusije to ništa.

  • Bl@

    9. maj 2022 | 23:12

    Prave Kinezi svoj Adidas. A i znaju za koliko prave raznorazne proizvode a kolika je marza kod vlasnika.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>