• 39
 ≫ 

Da li je u regionu zaista "kao na Ibici"? Novi šok je cena bele kafe u Dubrovniku

 ≫ 

Dok su se neki zgražavali na cenu, drugi su rekli kako je ona "sasvim primerena za taj grad i lokaciju". Šta vi mislite?

  • 39
Dubrovnik, kafa Foto-montaža: Shutterstock

Zimus smo pričali o paprenim cenama roštilja, kuvanih jela, kafe i čaja na domaćim planinama, poput Kopaonika i Zlatibora, što svakako ne znači da su cene pred leto niže.

Izgleda da se "trend" rasta cena u ugostiteljskim, posebno u domenu pića, prilično odomaćio. Vlasnici objekata kažu da je "sve poskupelo" - od sirovina do dobavljača i cena transporta, te da moraju da prilagođavaju cene.

S druge strane, postoji indicija da će cene smeštaja na primorju, konkretno na hrvatskoj obali, ove godine porasti do čak 50 odsto, jer je i potražnja dosta veća u odnosu na lani.

Ali, vratimo se na temu pića i hrane, tj. usluge u restoranima i kafićima.

Odavno je jasno da u samu cenu ne "ulazi" samo konkretan proizvod/sirovina, niti rad/trud bariste i konobara, već i mesto gde ispijate piće - koliko je popularno, gde se nalazi (atraktivna lokacija, more, posećeno ostrvo poput Ibice i tome slično), koliko košta rentiranje lokala na datoj adrsesi...

Tako je krajem aprila, jedan korisnik društvene mreže Tviter podelio post u kojem piše: Kafa sa šlagom 470 dinara na Adi Ciganliji. Priložio je i fotografiju da vidimo o kakvom se to specijalitetu radi, kada košta kao konkretan obrok.

Usledili su komentari poput: Ništa ne razbudi kao konobar kad naplati kafu 4 evra, a jedna korisnica je, takođe na Tviteru, podelila fotografiju sa kafama uz opis: Kafa na Ibici 3€ ili 360 dinara, odgovarajući tako na prvobitno pomenut post.

I kod naših komšija je slično.

Naime, nedavno smo pisali o računu iz jednog crnogorskog kafića, gde se jasno vide cene kapućina i čaja: kafa košta 3,5 evra, a kako su naručene dve kafe, to je 7 evra; zatim, čaj Tea Selection je 4 evra, odnosno 470 dinara - prevedeno u našu valutu.

Ovih dana i u hrvatskim medijima, kao i obično na početku sezone, kruže računi iz kafića, posebno iz ultra popularnih gradova kao što je Dubrovnik.

Takođe, kada komentarišu, korisnici mreža uglavnom prave razliku u odnosu na to šta se naplaćuje. Drugim rečima, svakako da se ne može izjednačiti specijalitet od kafe sa običnom kafom i malo dodatog mleka.

Hrvatska je u velikoj meri zavisna od turizma Dubrovnik / Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Zato je ovaj put u fokusu bela kafa.

Dubrovnik je odavno na glasu kao najskuplji grad u Hrvatskoj. Cene, svakako, posebno porastu kada krene letnja sezona i kada grad posete brojni turisti.

Jedan ogorčeni gost je tokom vikenda poslao hrvatskim medijima svoj račun za belu kafu, koju je poručio na atraktivnoj lokaciji s pogledom na more. Ako se pitate koliko košta domaća kafa s mlekom na takvom mestu, odgovor je 40 kuna ili malo više od 5 evra.

Dok su se neki zgražavali na cenu, drugi su rekli kako je ona "sasvim primerena za taj grad i lokaciju". Šta vi mislite?

Video: Osetite ukus luksuza: Ovo je kapućino od zlata koji košta svega 22 eura

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    10. maj 2022 | 08:56

    Kod njih u lijepu njihovu nebih išao da mi plate

  • Joja sa Kozare

    10. maj 2022 | 09:05

    Hvala ba ponudi. Neka lizu dupe Nemcima,ja nemam vremena za njih.

  • Bata

    10. maj 2022 | 10:23

    Ja mislim da ne bih ,niti cu popiti i pojesti nista u Dubrovniku za zivota. Dok Dubrovnik ne postane nezavisan nema.nista od klope.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>