≫ 

"Mesec dana nema nijedne flaše": Sveže fotografije iz Štutgarta - ulja nema, brašno samo za špacle

 ≫ 

Ako živite u ovoj zemlji, pišite nam kakvo je stanje u vašoj regiji ili mestu stanovanja...

Štutgart, nestašica ulja i brašna u Nemačkoj Foto: Pixabay, Telegraf.rs

Nestašica ulja i brašna nastavlja da "drma" zapadne zemlje, a pre svega Nemačku, Austriju...

Kako saznajemo "iz prve ruke", od jedne mlade Nemice koja nam je ustupila fotografije iz marketa Rewe u Štutgartu, police su prazne već mesec dana unazad.

- Može da se nađe samo maslinovo ulje, koje je od 6 do 8,5 evra, i u ponudi su neka druga skuplja ulja, ali suncokretovog nema. Jednostavno, nemamo ulje za svakodnevno kuvanje. Trgovci ga ni ne poručuju, jer kažu da mogu da ga nabave za nekih šest evra, a onda bi na to morali da dignu cenu u maloprodaji, te ne žele da prodaju ulje suncokreta po tako visokoj ceni; pitanje je i da li bi iko kupovao - kaže nam L. (30).

Iako su kod nas zabeležene niže cene ulja, jedna Beograđanka nam je rekla kako cena suncokretovog sada bude maltene u rangu sa cenom maslinovog ulja koje je na akciji - ili je razlika mizerna, te se ona radije odlučuje za ovo druge, koje važi za kvalitetnije.

- Za kuvanje uzimam ono od komine masline, koje, recimo, u velikom domaćem lancu košta nepunih 400 dinara, i to kada nije sniženo.

ulje i brašno - Nemačka Foto: Telegraf.rs

Nemica L. nam kaže da mesec dana nije videla niti jednu flašu suncokretovog ulja u marketima u Štutgartu (pokrajina Baden-Virtemberg).

Nema ni brašna, barem ne tip 500, koje se najčešće koristi za hleb i slična peciva. Po nekom pravilu, za kolače i torte se više koristi brašno tip 400, a u nemačkim marketima trenutno možete naći pšenično brašno tip 405 - koje se danas verovatno najčešće koristi za špacle (tip 405 označava koliko je visok stepen mlevenja i sadržaj minerala kao što su magnezijum ili kalijum).

ulje i brašno - Nemačka Foto: Telegraf.rs

Špacle su mekani rezanci sa jajima, posebno popularni na jugu Nemačke.

Podsećamo, i naša reporterka je nedavno obišla nekoliko trgovinskih lanaca u Nemačkoj, i evo šta je zabeležila.

Video: Svinjska mast sada je postala vruća roba za kojom vlada ogromna potražnja

( B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    10. maj 2022 | 13:08

    Ne lozite sirotinju u Srbiji,pomislice stvarno da je Evropa propala a da oni zive lepo

  • Trange - frange

    10. maj 2022 | 13:02

    I sada mi treba da budemo presrecni, kako mi ustvari zivimo extra!

  • FANTOM

    10. maj 2022 | 12:57

    Ostavite se ćorava posla. Dosta je rekla kazala, dosta sa minimiziranjem i bolesnim predrasudama. Čak od Koburga, Bamberga, Nirmberga pa Linca preko Beča, od Đera i Budimpešte i sve do Horgoša kolone vozila nezadovoljnih Srba hrle u svoju banana državu bežeći od nemaštine ka „ ekonomskom tigru “. 🐯🐯🐯🐯🐖🐖🐖🐒🐒🐒🐒🚗🚙🚚🚛🚐🚌🚍🚗🚙🚛🚙🚗🚐

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>