• 50
 ≫ 

Struja u Srbiji mora da poskupi: A koliki bi skok mogao da bude?

 ≫ 

Neophodno je da se struja štedi, rekla je ministarka

  • 50
Struja novac poskupljenje evro

Foto: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da struja u Srbiji mora da poskupi, ali da se još ne zna kada će to biti ni koliko će tačno poskupljenje iznositi.

Ona je za Tanjug uoči međunarodne konferencije "Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza" izjavila da je mišljenje ministarstva koje vodi da bi poskupljenje trebalo da usledi što pre.

Kada je reč o procentu poskupljenja navela je da njega ne određuje Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) već Agencija za energetiku, ali kako je rekla, poskupljenje mora da bude održivo.

Istakla je i da je neophodno da se struja štedi i da je MRE u tom smislu u poslednje dve godine radilo na projektu energetske efikasnosti upravo da bi se uštedela električna energija.

Mihajlović je naglasila da jeftine energije odavno nema ali da su se stvari u prethodnih godinu i po dana i pogoršale jer je poskupela i nafta i naftni derivati, te gas i ugalj a potpuno je i matematički i finansijski jasno da mora da poskupi i struja.

Cene struje srbije u odnosu na region i evropu, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

"To je neophodno i kako bismo se spremili za sledeću zimu a drugi razlog jeste i što se Elektroprivredom Srbije kao najvažnjijim preduzećem u proteklih šest godina rukovodilo katastrofalno a EPS mora iz ove krize da izađe ne na kolenima već na nogama", naglasila je ministarka.

I pored poskupljenja, cena struje u Srbiji svrstava se u socijalnu kategoriju. Gde je Srbija u odnosu na region, a gde u Evropi po cenama, čitajte u našem posebnom tekstu. 

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    10. maj 2022 | 13:01

    Sto ti nisi podnela ostavku,kad se EPS katastrofalno vidio,ti si odgovorna za to.A bitno je da struja poskupi!!

  • delija

    10. maj 2022 | 13:04

    Sto ne das ostavku ministarka kad se loše radilo? Šta ti nama imaš da pričaš , u normalnoj zemlji kad nešto nije u redu prvo ministar ide pa sve drugo! Šta si ti radila sve te godine dok je EPS poslovao loše?

  • Ja

    10. maj 2022 | 13:19

    A u kojoj zemlji ti naplate 10 eura a da potrošiš 0 kw? Dokle da narod namiruje vaš javašluk i neznanje?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>