• 11
 ≫ 

Mihajlović: "Vratićemo EPS na noge, novo rukovodstvo stručnije od prethodnog"

 ≫ 

Govoreći o mogućem povećanju cene struje, ministarka kaže da saglasnost za to daje AERS, ali da je važno da cena koja se bude određivala - bude održiva za sve

  • 11
Sednica predsedništva SNS Zorana Mihajlović / Foto: Nikola Tomić

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da "EPS i novo rukovodstvo ove kompanije imaju punu podršku resornog ministarstva i države".

Kaže i kako veruje da EPS iduće godine može biti "na zdravim nogama".

- Situacija je komplikovana i teška zbog energetske krize i rata u Ukrajini, koji ne znamo kad će se završiti, a zima je pred nama i veliki su napori da se za nju pripremimo. Stabilizacija EPS-a je ključna, jer u energetskoj bezbednosti sve počinje i sve se završava sa EPS-om - rekla je gostujući na jednoj domaćoj televiziji.

Prema oceni ministarke, veliki sistem kao što je EPS ne može da se podigne za godinu dana, "a činjenica je da se godinama niko nije bavio kopovima, da nije proizvedeno ni dovoljno otkrivke, da količine uglja nisu dovoljne".

- Ne može za godinu dana da se proizvede dovoljno svega, da se nadoknadi šest godina nerada, nedovoljnog ulaganja u opremu; remonti koji nisu rađeni kad je trebalo. Dodaje i da "nije lako preuzeti vođenje EPS-a u trenutku kad je on na klimavim nogama, a kad postoji tako ozbiljna kriza u Evropi".

- Svakako da je novo rukovodstvo stručnije nego prethodno, jer je na njegovom čelu inženjer koji ima autoritet i veliko iskustvo u sistemu - rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o mogućem povećanju cene električne energije, kaže da saglasnost za cenu električne energije daje AERS (Agencija za energetiku), ali da je važno da cena koja se bude određivala - bude održiva i za EPS, i za građane, i za privredu.

Podseća i da je Ministarstvo napravilo uslove da veći broj građana bude obuhvaćen olakšicama i da oni koji su socijalno ugroženi mogu da plaćaju nižu cenu električne energije, gasa i toplotne energije. Istakla je kako je važno da se u narednom periodu EPS više usmeri na ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE).

Kad je reč o istrazi uzroka nesreće u kojoj je poginulo osam rudara u rudniku "Soko“, Zorana Mihajlović kaže da tužilaštvo sada vodi istragu i da će veštaci pregledati sve izveštaje koji su do sada urađeni.

- S druge strane, o budućnosti ''Resavice'' moramo da govorimo otvoreno, jer je reč o preduzeću u kojem radi oko 3.500 ljudi, u delovima Srbije koji su nerazvijeni, i treba da nađemo način da ti ljudi žive bolje - istakla je Mihajlovićeva.

Video: Zavirite u novo ruho kultne zgrade Beograda: Animirani prikaz budućeg izgleda BIGZ-a

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>