• 2

Švajcarci zapošljavaju 12.000 radnika u Srbiji: Predstavljen novi program saradnje dve zemlje

Švajcarska želi da se fokusira na dobro ustaljene prakse, kao što je obrazovno-edukativni sistem

  • 2
Program saradnje Srbija i Švajcarska

Foto: Ministarstvo privrede RS/Zoran Vujasinović

U Beogradu je danas predstavljen program saradnje između Republike Srbije i Švajcarske Кonfederacije. Kako je najavljeno, lansira se novi program za period 2022-2025.

Švajcarska želi da se fokusira na dobro ustaljene prakse, kao što je obrazovno-edukativni sistem. Kako je rečeno, fokus će biti podrška malim i srednjim preduzećima, ali i energetsi sektor.

 

Švajcarska jedan od najvećih investitora u Srbiji, a obezbeđuje mnogo radnih mesta, mahom za visokokvalifikovane radnike, istaknuto je na konferenciji za medije.

Srpska dijaspora veoma snažno doprinosi odnosima dve zemlje, rekao je švajcarski ambasador Urs Šmid.

„ Partnerstvo i poštovanje Srbije i Švajcarske, činjenice reprezentuju više od reči. Podsetiću da je Švajcarska Кonfederacija već deceniju jedna od 5 zemalja sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju“, istakla je ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Ministarka se u ime Vlade Republike Srbije za dosadašnju saradnju istakavši da je današnji događaj ogroman iskorak ka jačanju ekonomske saradnje dve, pre svega prijateljske zemlje.

program, švajcarska

Foto: Telegraf.rs

Švajcarske firme u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika.

„Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, samo u prva dva meseca ove godine iz Srbije u Švajcarsku ostvaren je izvoz vredan od 28,9 miliona evra, što predstavlja rast od 18,9 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. U istom periodu, uvoz iz Švajcarske uvećan je za 93,3 odsto i dostigao je iznos od 86,6 miliona evra“, naglasila je Atanasković.

Ona je dodala, da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje Srbije sa Švajcarskom Кonfederacijom.

„Taj prostor pre svega prepoznajemo kroz rast priliva švajcarskih investicija, posebno kroz grinfild projekte, ali i veći obim učešća u procesu privatizacije preduzeća iz portfolija Ministarstva privrede“, navela je ona.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>