• 3

5 miliona radnih mesta izgubljeno u Ukrajini zbog rata

5,23 miliona stanovnika izbeglo je iz Ukrajine u susedne zemlje

  • 3
Sve zemlje sveta trpe posledice korona krize Foto: Shutterstoc

Procenjuje se da je u Ukrajini od početka ruskog napada izgubljeno 4,8 miliona radnih mesta, jer je rat zatvorio preduzeća, ugušio izvoz i primorao milione ljudi da pobegnu iz zemlje, objavila je Međunarodna organizacija rada (MOR).

Gubitak skoro 5 miliona radnih mesta, što je oko 30 odsto ukrajinske radne snage pre početka sukoba, mogao bi da se poveća na 7 miliona ako se neprijateljstva nastave, a ukoliko se borbe odmah prekinu to bi omogućilo brz povratak 3,4 miliona radnih mesta i smanjilo gubitak zaposlenosti na 8,9 posto, navodi se u studiji MOR-a.

Rat bi takođe mogao da utiče na rast nezaposlenost u susednim zemljama koje prihvataju milione izbeglica i da pogodi ekonomije u centralnoj Aziji, pošto radnici migranti gube posao u Rusiji i vraćaju se kući.

U izveštaju se napominje da je od početka sukoba, 24. februara, više od 5,23 miliona stanovnika izbeglo iz Ukrajine u susedne zemlje - uglavnom žene, deca i osobe starije od 60 godina.

Od ukupne izbegličke populacije, oko 2,75 miliona je radno sposobno. Od toga, 43,5 odsto, ili 1,2 miliona, bilo je zaposleno i izgubilo je ili napustilo posao, dodaje se dalje.

Kao odgovor na ovaj poremećaj, ukrajinska vlada je uložila značajne napore da obezbedi da nacionalni sistem socijalne zaštite i dalje bude operativan, garantujući isplatu naknada nezaposlenima i interno raseljenim licima koristeći digitalne tehnologije.

MOR takođe navodi da su susedne zemlje, poput Poljske i Rumunije, apsorbovale najveći deo izbeglica i upozorava da će dugotrajni sukob vršiti kontinuirani pritisak na tržišta rada i sisteme socijalne zaštite u tim zemljama, i da će verovatno povećati nezaposlenost.

„Prema hipotetičkom scenariju, dodavanje ovih izbeglica broju nezaposlenih u Poljskoj povećalo bi stopu nezaposlenosti u toj zemlji sa 3 odsto na 5,3 procenta", procenjuje se u studiji.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    11. maj 2022 | 20:53

    Па зар им не помажу американци и енглешчићи?

  • Miodrag

    12. maj 2022 | 02:00

    Vidim ja nagrnule Ukrajinke.

  • Др

    12. maj 2022 | 08:59

    Све ће то Амери и Енлези позлатити!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>