• 0

Maskova kupovina Tvitera pod znakom pitanja? Burno na Volstritu

Sudeći po navedenim podacima, izgleda da investitori sumnjaju u to da će Mask uspeti da obavi posao po ponuđenoj ceni

  • 0
Ilon Mask

Foto: Profimedia

Smeli plan Ilona Maska da kupi Tviter delom zavisi i od toga kako se na Volstritu kotira njegova kompanija za proizvodnju električnih automobila "Tesla".

Akcije "Tesle" su, podsećamo, značajno pale otkako je Mask prvi put otkrio da planira kupovinu 100 odsto akcija Tvitera i privatizacuju te kompanije, ali i kasnije, kada je odluka već bila donesena.

To je glavni razlog zbog kojeg su akcije ove društvene mreže sada jeftinije za više od 10 posto od Maskove predložene kupoprodajne cene od 54,20 dolara po akciji, dodaje se.

Tviterove akcije kreću se sada oko nivoa od 47,50 dolara.

To je tek neznatno iznad njihove prosečne vrednosti od 46,76 dolara u periodu između Maskove ponude od 54,29 dolara za preuzimanje i cene od 39,31 dolara, po kojoj su se trgovale početkom prošlog meseca kada je prvi put otkrio da je kupio više od 9% udela u Tviteru.

Sudeći po navedenim podacima, izgleda da investitori sumnjaju u to da će Mask uspeti da obavi posao po ponuđenoj ceni, uprkos činjenici da je nedavno obezbedio više od 7,0 milijardi dolara sredstava od impresivne grupe investitora, među kojima je i investicioni fond Fideliti, gigant rizičnog kapitala Sekvoja i suosnivač Orakla Leri Elison.

Mask takođe ima obećanje banke Morgan Stenli da će odobriti sredstva od 12,5 milijardi dolara, kroz marginalne zajmove za koje će kolateral biti njegove akcije u "Tesli".

Ipak, imajući u vidu veliki pad "Teslinih" akcija, pitanje je da li će Mask morati da snizi cenu svoje ponude kako bi zaključio posao ukoliko se pad deonica proizvođača e-vozila nastavi, ili će možda odustati od Tvitera, navodi CNN.

Zaključuje da raste skepticizam na Volstritu u pogledu šansi za realizaciju Maskovog nauma.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>