• 0

Dan kada je saudijski div svrgnuo Epl s trona: Aramko je najvrednija kompanija na svetu

Uspeh Saudi Aramka dolazi sa porastom zaliha nafte, prirodnog gasa i energije

  • 0
Aramco Foto: Shutterstock

Epl (Apple) može da se "povuče", jer stiže nova-stara zvezda.

Saudi Aramko (Saudi Aramco), naftna kompanija iz Saudijske Arabije, u sredu 11. maja je - po tržišnoj vrednosti - pretekla Epl, koji je do skoro važio za najvredniju kompaniju na svetu.

To je ujedno i odraz "hirova" na tržištu i, generalno, bizarnog stanja u svetu. Saudi Aramco je juče zatvorio trgovanje sa tržišnom kapitalizacijom od blizu 2,43 biliona dolara, nadmašivši tako Eplovu tržišnu kapitalizaciju od 2,37 biliona USD.

To je zato što su akcije tehnološkog diva tokom dana pale 5 odsto.

Od starta 2022, deonice Epla su se stropoštale 20 procenata, otkako su početkom januara dostigle vrhunac: 182 dolara po akciji. To je kompaniju dovelo do tržišne kapitalizacije od 3 biliona dolara. Epl se kotirao kao najvrednija kompanija na svetu - skoro dve godine zaredom.

U međuvremenu, državna naftna kompanija Saudijske Arabije, čijim akcijama se javno trguje, doživela je rast akcija od početka godine. Uspeh Saudi Aramka dolazi sa porastom zaliha nafte, prirodnog gasa i energije.

Ovaj sektor je u periodu od januara do marta zabeležio najbolji kvartal još od 1970. godine, sa javnim preduzećima čiji rast od početka godine iznosi 49%.

Tehnološke akcije, međutim, posrću.

apple epl Epl / Foto: Laurenz Heymann on Unsplash

Nasdaq indeks je izgubio skoro 28% na vrednosti, otkako je krenula 2022. To je praćeno smanjenjem potrošnje i otpuštanjima, u skladu sa tim kako raste ekonomska neizvesnost.

Industrija fosilnih goriva je, opet, druga priča, pošto rat u Ukrajini dovodi do porasta cena nafte i gasa. Industrija je ostvarila rekordan profit.

Preokret između Epla i Saudi Aramka je simboličan u tom pogledu, pokazujući bogatstvo dve različite industrije, dok svetska ekonomija i te kako reaguje na pandemiju koja još traje, i na rat. Ali, to takođe nije baš sjajna vest za klimu, kojoj je potrebno da naftne kompanije imaju manji uticaj, a ne veći.

Saudi Aramko i druge naftne kompanije zaradile su milijarde dolara profita, čak i kada su cene gasa dostigle nove maksimume. Analiza Gardijana, objavljena u sredu, pokazuje da desetak najvećih svetskih kompanija iz sektora planira da troši 103 miliona dolara svakog dana do kraja decenije - u potrazi za još fosilnih goriva.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>