• 0

"Ujedinjeni biznisi od Ljubljane do Tirane": Potreban novi put Zapadnom Balkanu

Čadež je istakao da je, uprkos svim rizicima i izazovima Srbija i dalje mesto vredno ulaganja

  • 0
Marko Čadež, pks, nlb

Foto: PKS

Evropska unija treba da ponudi novi put Zapadnom Balkanu kroz hitno stvaranje evropske ekonomske zajednice preko koje će region biti deo jedinstvenog tržišta, što je prvi korak ka punopravnom članstvu u Uniji, poručio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na skupu NLB Investor Days, u organizaciji NLB Komercijalne banke.

"Samo zajedno možemo da stvaramo čuda. Naša poruka onima koji odlučuju u Briselu i u drugim evropskim prestonicama jeste da moramo da budemo kreativni u procesu koji je započet pre 10 godina u svetu koji se mnogo promenio od tada. EU mora da pronađe nove mehanizme, predloge već imamo, koji će omogućiti da od Ljubljane do Tirane i šire poslujemo bez barijera i stvorimo ekonomsku zajednicu Evrope", objasnio je predsednik PKS.

Uz čestitke za uspešan početak poslovanja NLB u Srbiji, Čadež je istakao da je, uprkos svim rizicima i izazovima Srbija i dalje mesto vredno ulaganja privlačeći 60 odsto stranih direktnih investicija koje stižu u region, saopštila je PKS.

Podseća da u Srbiji danas posluje oko 6.000 kompanija sa većinskim stranim vlasništvom, što je najbolja potvrda zašto je naša zemlja mesto vredno njihovog kapitala. Uprkos rizicima i najnovijim izazovima zbog ukrajinske krize Srbija se dobro drži uz očuvanje rasta, proizvodnje, izvoza, makroekonomske i stabilnosti kursa dok inflaciju drži pod kontrolom, rekao je predsednik PKS.

Navodi dva velika izazova za poslovanje - poskupljenje energenata i novca koji više neće biti jeftini kao pre pandemije i ukrajinske krize.

Regionalna saradnja, po mišljenju predsednika PKS, adekvatan je odgovor na ove izazove.

"Priliku da privučemo nove strane investicije na najbolji način možemo iskoristiti samo ako radimo zajedno, nastupamo kao jedan region - jedna ekonomija, kao zajedničko regionalno tržište i jedinstvena investiciona destinacija", rekao je Čadež.

Dodao je da je najvažnije međusobno povezivanje u ekonomskim integracijama.

Podseća na zahteve poslovne zajednice Zapadnog Balkana - ubrzanje sprovođenja plana za zajedničko regionalno tržište i otklanjanje prepreka u poslovanju sa EU, što je u interesu i kompanija iz regiona i EU koje posluju na našim tržištima.

Marko Čadež, pks, nlb

Foto: PKS

Dve inicijative su nedavno pokrenute - zajednička inicijativa Privredne komore Srbije i Hrvatske gospodarske komore za olakšanje trgovine preko drumskih i železničkih graničnih prelaza, smanjivanje čekanja na ulazu u EU i nedavni sastanak u Briselu sa Evropskom komisijom na kome su privrednici izneli konkretne predloge evropskim institucijama za otklanjanje prepreka u poslovanju zapadnobalkanskih kompanija sa partnerima u EU.

Utoliko je važnija inicijativa Otvoreni Balkan koja treba da doprinese da kompanije regiona i pre formalnog članstva u EU, dobiju isti tretman kao i kompanije iz Evropske unije.

To je naš način da iznutra sami ubrzamo regionalne integracije, navode iz PKS.

Za nepunih godinu dana od pokretanja ove inicijative, Srbija, Albanija i Severna Makedonija napravile su prve i važne korake u olakšanju međusobne trgovine, a uskoro bi trebalo da počne da funkcioniše i zajedničko tržište rada - sistem jedinstvenih radnih dozvola.

Video: Čadež na e-trotinetu stigao u Palatu Srbije: Za manje zagađenja vazduha i više biciklističkih staza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>