• 0
 ≫ 

Stropoštale se berze: Na Volstritu zbrisano više od 7 biliona dolara

 ≫ 

Akcije tehnoloških lidera, Epla, Majkrosofta, Amazona, Guglovog vlasnika Alfabeta, Fejsbukove matične kompanije Meta Platforms i "Tesle" su u debelom minusu

  • 0
Mobilni telefon grafika biznis berza

Foto: Shutterstock

Na Volstritu je u 2022. zbrisano više od 7 biliona dolara tržišne vrednosti najlikvidnijih akcija u indeksnoj korpi S&P 500.

Ovaj indeks je od kraja decembra prošle godine pao za skoro 18 posto nakon što je u četvrtak oslabio za 0,1 procenat, tako da se jedva drži iznad nivoa ulaska u medveđe tržište, koje podrazumeva gubitak vrednosti od 20 odsto, izveštava CNN.

Industrijski indeks Dau Džons, koji se juče spustio za oko 104 poena ili 0,3 odsto, ove godine je u padu za više od 13 procenata.

Najviše su stradale tehnološke akcije u indeksnoj korpi Nasdak, koje su, uprkos blagom oporavku u četvrtak, ušle ove godine duboko na teritoriju medveđeg tržišta s padom od 27 procenata.

Gotovo 3 biliona dolara zbrisane tržišne kapitalizacije akcija u korpi S&P 500 potiče od kompanija iz tehnološkog sektora.

Akcije tehnoloških lidera, Epla, Majkrosofta, Amazona, Guglovog vlasnika Alfabeta, Fejsbukove matične kompanije Meta Platforms i "Tesle" su u debelom minusu, ali je najveći gubitnik u S&P 500 ove godine Netfliks, koji je pao za više od 70 procenata, navodi američka tv stanica.

Ovaj ubrzani pad je uključio alarmno zvono i pojačao strah da bi američka ekonomija mogla da izgubi zamajac nakon snažnog oporavka od duboke ali kratke recesije izazvane pandemijom.

Prema podacima istraživačke firme Bispouk Investment, Nasdak je pao za više od 20 procenata u poslednjih 30 trgovačkih dana. Pad tog obima dogodio se samo 11 puta u prošlosti, pri čemu je devet bilo „povezano sa recesijom“, naveli su analitičari Bispouka.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>