• 10
 ≫ 

ISPRAVKA: Rublja nije postala najbolja svetska valuta

 ≫ 

Početkom godine njen kurs je porastao za 11%

  • 10
Ruske rublje, novac, pare ratna inflacija

Foto: Shutterstock

Na portalu Telegraf.rs 13. maja 2022. godine objavljen je tekst pod naslovom "Kako je rublja postala najbolja svetska valuta". Reč je o prenesenim delovima teksta portala Bloomberg, koji je pisao o tome da je ruska rublja 2022. godine postala najbolja svetska valuta po stopi jačanja prema dolaru, te da je ova valuta je premašila brazilski real, a povećava svoju vrednost kako se otvorila Moskovska berza.

Na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, naslov i sporni delovi ovog teksta su izmenjeni. 

Naime, iako Bloomberg jeste objavio članak u kojem se konstatuje da je početkom godine kurs rublje porastao za 11%, merama nametanja kontrole kapitala, i obavezivanjem izvoznika da prodaju devize i plaćaju isporuke gasa u rubljama, u članku Telegrafa nije bilo navedeno ono što je naznačeno u članku Bloomberga, a to je da malo ko može da profitira od takve vrednosti rublje. Već u uvodnom dijelu članka Bloomberga navodi se:

"Kontrole kapitala koje je nametnula Rusija pretvorile su rublju u valutu sa najboljim rezultatima ove godine, iako malo ljudi može ostvariti profit na tome."

Bloomberg ističe i da su stručnjaci stava da ovakav skok vrednosti ruske valute ne odražava vrednost u stvarnom svetu.

"Stratezi kažu da skok rublje nije verodostojan jer su mnoge trgovine valutama prestale da trguju rubljom na osnovu toga što njena vrednost koja se vidi na monitorima nije cena po kojoj se može trgovati u stvarnom svetu."

Iz Facebook objave na zvaničnoj stranici Bloomberga vidljivo je da je prvobitni naslov članka glasio "Rublja premašila brazilski real kao najbolja svetska valuta".

Kako naglašava Raskrinkavanje.ba, napredna Google pretraga za termin najjače svetske valute pokazuje da je najjača valuta kuvajtski dinar, a zatim bahreinski dinar, omanski rijal, dok je euro na sedmom mestu, a američki dolar na devetom. Ruske rublje na ovim listama nema.

Dakle, tačno je da je ruska rublja dož0ivela skok vrednosti uprkos sankcijama koje brojne zemlje uvode Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Ono što nije bilo navedeno je kontekst da takvo jačanje rublje zapravo ne odražava njenu vrednost u stvarnom svetu, piše Raskrinkavanje.ba.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>