• 5

Dok čekaju epilog sastanka u Beogradu, radnici Fijata u Kragujevcu ispred fabrike

Radnici protestuju, kako kažu sindikati koji su organizovali ovaj protest, zbog nejasne ponude

  • 5
kragujevac fiat fijat

Foto: Shutterstock

Radnici Fijata u Kragujevcu protestuju ispred fabričke kapije nezadovoljni zbog najave rukovodstva da će obustaviti proizvodnju fijata 500L, kao i ponuđenih uslova za odlazak iz preduzeća.

U isto vreme njihovi sindikalni predstavnici iz Samostalnog sindikata i Nezavisnosti, kao i rukovodstvo fabrike, su na sastanku u Ministarstvu privrede u Beogradu.

Radnici su se najpre okupili ispred fabrike, a potom blokirali obližnju raskrnicu tražeći da država reši status fabrike i zaposlenih do početka proizvodnje novog električnog modela Fijata, koji će se u Kragujevcu sa Stelantisom proizvoditi od 2024. godine.

Radnici protestuju, kako kažu sindikati koji su organizovali ovaj protest, zbog "nejasne ponude za otpuštanje, upućivanje radnika na rad u inostranstvo i zamrzavanje fabrike na dve godine".

Samostalni sindikat metalaca Srbije, kako je navedeno u današnjem saoštenju, insistira da svi predstavnici lokalnih vlasti, ministarstva i vlade stanu u zaštitu srpskih radnika, pozivajući se na to da je država vlasnik 33 odsto kragujevačke fabrike.

Radnici kažu da su juče neformalno pozivani na razgovore sa rukovodstvom.

Zaposlenima je, prema nezvaničnim informacijama, ponuđeno da pređu u jednu od četiri fabrike u inostranstvu ili da uzmu otpremnine i napuste preduzeće.

Kako nam je potvrđeno, ugovor koji kompanija ima sa državom biće ispoštovan, međutim, ponuda nije iz tog ugovora.

Kako je rečeno u kompaniji Stellantis za Telegraf Biznis, u narednom periodu radiće se na modernizaciji pogona i pripremi nove platforme za e - vozila.

Šta tačno piše u ugovoru, čitajte na zvaničnom sajtu Ministarstva privrede.

"Ugovor koji je potpisan biće ispunjen", precizirali su iz resornog ministarstva za naš portal.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković rekla je da aktuelna ponuda koju je rukovodstvo Fijata uputilo radnicima nije deo nedavno potpisanog ugovora sa Stelantis grupom oko proizvodnje električnog automobila u Srbiji.

Kragujevački fijat zapošljava oko 2.100 radnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Killian

    13. maj 2022 | 14:13

    Prošli izbori, sada se puštaju radnici niz vodu, Zastava je samo početak, sada će i ostale fabrike da krenu ovim putem. Jadna si Srbijo, ko te vodi.

  • Map

    13. maj 2022 | 14:17

    Taj fijat 500 nikad i nisu trebali proizvoditi jer u zivotu nisam vidio ruzniji i gori auto a i inace fijat je bofl roba

  • bg

    13. maj 2022 | 15:19

    Neko jos zivi u socijalizmu i ocekuje da mu drzava nadje posao. Malo se nadogradite pa izadjite na trziste .Ko vredi uspece ko ne vredi potonuce .Dosta su drugi radili zarad neradnika.Moj stric je nekada radio UZastavi , leti ne mozes navatati radnike jer su svi na poljima a penzija i doprinosi idu .Tako vam je i sada , fabrika sa najvecim brojem bolovanja po radniku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>