• 12
 ≫ 

Sva javna preduzeća u Srbiji kontrolisaće softver: Ovo su 4 stvari koje će se promeniti u radu

 ≫ 

Novi IT softver treba da prevaziđe sve probleme u dosadašnjoj praksi

  • 12
posao

Foto: Freepik

Rad svih javnih preduzeća u Srbiji od sledeće godine nadziraće softver.

Kao što smo ranije pisali, kontrola će se od 1. januara 2023. godine sprovoditi putem softvera razvijenog na inicijativu Ministarstva privrede u okviru Projekta "Reforma lokalnih javnih finansija II" (RELOF 2) koji podržava Vlada Švajcarske.

- Celokupan softver je rađen u skladu sa zakonskom regulativom Srbije, gde pre svega mislim na Zakon o javnim preduzećima, sva podzakonska akta koja ga prate, kao i Zakon o informacionoj bezbednosti. Ovde želim posebno da naglasim da je Sektor za kontrolu i nadzor nad radom javnih preduzeća imao punu podršku i veliku stručnu pomoć od IT odeljenja Ministarstva privrede - rekla je ministarka Anđelka Atanasković za naš portal.

Ugovor o donaciji Informacione platforme danas su potpisali upravo ministarka Atanasković, ministarka privrede i Urs Šmid, ambasador Švajcarske Кonfederacije u Srbiji.

„Informaciona platforma omogućava nov način nadzora i izveštavanja, najpre lokalnih javnih preduzeća prema svojim osnivačima, a potom i lokalnih samouprava prema Ministarstvu“, rekla je Atanasković.

Prema njenim rečima, ovaj softver omogućava brze i kvalitetne analize poslovanja javnih preduzeća, što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka.

„Informacionom platformom i prelaskom na elektronski sistem izveštavanja prati se opredeljenje Vlade u oblasti digitalizacije i informacione transformacije. Cilj Ministarstva privrede je da se kroz modernizaciju i digitalizaciju procesa planiranja i izveštavanja olakša poslovanje i unapredi proces planiranja i donošenja odluka javnih preduzeća, a samim tim pomogne građanima, jer usluge koje pružaju javna preduzeća direktno utiču na kvalitet života i razvoj privrede. Takođe, informaciona platforma je jedan od koraka na putu unapređenja korporativnog upravljanja koji će doprineti boljem praćenju, izveštavanju i odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća“, naglasila je Anđelka Atanasković.

Softver podržava precizno planiranje i izveštavanje o izvršenju aktivnosti javnih preduzeća i njihovih budžeta, kontrolu troškova, poboljšanje vidljivosti i dostupnosti informacija o poslovanju.

Ambasador Švajcarske Кonfederacije u Srbiji Urs Šmid izrazio je zadovoljstvo što je njegova zamlja podržala Srbiju u boljem upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou.

„Projekat RELOF2 je samo jedan segment dugogodišnje podrške Švajcarske Srbiji i smatramo da je unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou prioritet saradnje Srbije i Švajcarske“, rekao je ambasador i najavio novi program Švajcarske Srbiji za period od 2022. do 2025. godine.

pojekat, privreda

Foto: Ministarstvo privrede

4 stvari koje će se promeniti u radu javnih preduzeća

Četiri važne stvari će se promeniti izradom novog softvera, a koje nam ministarka nabraja su:

1. Da se fokus izveštavanja sa čisto finansijskih pokazatelja pomeri ka postignutim rezultatima, da jasno vidimo šta smo postigli sa sredstvima koja smo uložili,

2. Da omogućimo svim donosiocima odluka kako u preduzećima, tako i u lokalnim samoupravama, a i nama u Ministarstvu privrede izradu različitih analiza koje bi nam dale osnovu za donošenje novih i pravovremenih odluka i

3. Da se svi u „lancu“ ponašaju stručno i odgovorno.

Kako nam navode u resornom ministarstvu, prednosti softvera su nemerljive na nivou nadzora i kontrole.

- Uštede i koristi koje se dobijaju prelaskom na digitalni sistem planiranja i izveštavanja su ogromne, pre svega u vremenskim okvirima i većeg prostora za suštinske analize i zaključke koje treba da doprinesu unapređenju poslovanja svih javnih preduzeća - navedeno je za naš potal.

Još jedna promena koja čeka JO je i konkurs za direktore javnih preduzeća, i time bi trebalo da se završi višegodišnja nepravilnost, ili kako se u medijima često naziva "v.d. država".

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    13. maj 2022 | 19:20

    Praksa je cudo uverice se I softfer.

  • Златокоса

    13. maj 2022 | 18:58

    Колико кошта тај софтвер, где се налази сервер и ко ће складиштити и обрађивати податке. Коме ће бити доступни финансијски и пословни подаци јавних предузећа у Србији. Ово је за кривичну пријаву.

  • Filip

    13. maj 2022 | 18:58

    Dajte ljudima 2 meseca, naucice kako da zaobidju softver…. Srbi su to hahaha

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>