• 2
 ≫ 

Nedimović o cenama hleba i brašna: Da li će biti poskupljenja u narednih 60 dana?

 ≫ 

Ministar poljoprivrede je istakao da od naredne žetve očekuje više od 3.400.000 tona pšenice, što je jedan od boljih prinosa po hektaru

  • 2
Poskupljenje, inflacija

Foto: Shutterstock

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, izjavio je da "na rafovima prodavnica ima svega i da u Srbiji nema bojazni, kao u nekim drugim zemljama, gde postoje problemi sa brašnom, mlekom i suncokretovim uljem".

Nedimović je za RTS kazao da je država intervenisala i pomogla mlinsko-pekarskom sektoru sa jeftinijom pšenicom iz robnih rezervi i tako nadomestila eventualne gubitke koje mogu imati. Ističe da i dalje smatra da je bila dobra odluka što je na 45 dana bio zabranjen izvoz.

- Na svetskom tržištu žitarica je haos i nama je bilo potrebno da izbilansiramo naše stanje, da sačuvamo Srbiju, da ima dovoljno resursa. Zamislite situaciju da je Srbija za tri dana izvezla svu pšenicu i brašno koje ima. Šta bi ostalo za Srbiju, šta bismo imali - naglasio je.

Prema rečima ministra, u narednih 60 dana hleb, brašno tip 400 i brašno tip 500 u kilskom i petokilskom pakovanju sigurno neće poskupeti.

- Doneli smo odluku za narednih 60 dana, ali vlada ima pravo da interveniše ukoliko smatra da na tržištu postoje određeni poremećaji. Sva je prilika da će na svetskom tržištu žitarica, zbog sukoba u Ukrajini, biti potpuni cirkus - kazao je Nedimović, navodeći da Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona bršna.

- Ako pođemo od toga da Srbija izveze uglavnom 10.000 do 12.000 tona brašna, to je 15 meseci slobodnog izvoza. Nemojte zaboraviti da imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje u našim mlinovima.

Ministar poljoprivrede je istakao i da od naredne žetve očekuje više od 3.400.000 tona pšenice, što je jedan od boljih prinosa po hektaru.

Video: Svinjska mast sada je postala vruća roba za kojom vlada ogromna potražnja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    15. maj 2022 | 12:33

    Secam se sankcija i odlaska u Bugarsku i imao sam mali kanister od 5 litara goriva na ulasku u Bugarsku i CARINIK SVE ODUZIMA. U povratku sipao sam pun rezervoar i kupio kanister od samo 5 litara benzina. I opet SE SVE ODUZIMA. E SADA JE DOSLO VREME DA KADA BUGARIN KUPI ULJE DA MU SE ODUZME NA CARINI

  • Ohman

    15. maj 2022 | 15:00

    Normalno da ima svega u prodavnicama kada narod nema para da kupi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>