• 2
 ≫ 

Šta sa radnicima iz kragujevačkog Fijata? "Privatna kompanija ima svoj plan, država gleda da pomogne"

 ≫ 

Dogovoren je zajednički sastanak sa predstavnicima ministarstva rada i privrede za sutra, u Beogradu

  • 2

Podsećamo, protest radnika Fijata u Kragujevcu, koji su nezadovoljni ponudom menadžmenta u vezi sa prestankom rada fabrike do proizvodnje novog modela, završen je nakon sastanka sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem na kome je dogovoren zajednički sastanak sa predstavnicima ministarstva rada i privrede za ponedeljak u Beogradu.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da novi ugovor sa kompanijom Stelantis podrazumeva proizvodnju novog modela, koji će biti višestruko bolja opcija od dosadašnjeg 500l.

Odgovarajući na pitanje o tome da li ima informacije da su radnici dobili ponudu za rad u drugim pogonima, odnosno ponudu za otpremnine,rekao je da će - radi zaštite fabrike i radnika - država subvencionisati (po mnogo povoljnijem ugovoru) proizvodnju novog modela automobila, ali da to tada postoji tranzicioni period o čijoj dinamici odlučuje Fijat.

Predstavnici svih sindikata fabrike "Fijat Krajsler automobili Srbija" održali su pre neki dan u Beogradu sastanak sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčević i predstavnicima kompanije. Povod je situacija u vezi sa ponudom FCA radnicima od čevrtka za odlazak na dvogodišnji rad u inostranstvo. To bi, kako nam kažu iz sindikata, značilo da proizvodnja „fijata 500 L” prestaje u Kragujevcu.

- Ali, šta će da radi privatna kompanija... Mediji treba da znaju da nismo u socijalizmu. Postoji tranzicioni period, gde će oni zadržati 2/3 ili 3/4 radnika koje će da plaćaju... Neće da gube novac za ostatak radnika. U skladu sa tim, mi ćemo da gledamo kako da im pomognemo. Ana Brnabić će primiti radnike u ponedeljak/utorak, a razgovaraće i Darija Kisić-Tepavčević - rekao je predsednik.

Nadovezao se i na priču o Geoxu i Teklasu, odnosno radnicima koji su zaposleni na novom radnom mestu, gde imaju i veće plate, naveo je.

Podsetimo, kako su za Telegraf Biznis rekli iz kompanije u petak, Srbija ostaje prioritet kada je reč o elektrifikaciji i planu kompanije.

Takođe, resorno ministarstvo nam je potvrdilo da ugovor mora biti ispoštovan.

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    15. maj 2022 | 12:11

    Радник мора, мора бити гладан, бити гладан, бити гладан....

  • Voja

    15. maj 2022 | 14:05

    Pitajte dinkića on je zastavu zatvorio

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>