• 1

Uzavrelo među naftašima: Aramko uvećao profit 82%, Šel prodao biznis u Rusiji

Dobro je poznato da je invazija na Ukrajinu dovela do skoka nafte i gasa, ali i do raznih drugih promena...

  • 1
shell Foto: Shutterstock

Dve pompezne, aktuelne vesti stižu nam iz sveta naftnih kompanija.

Jedna je vezana za britanskog diva Šel (Shell), koji je prodao svoj maloprodajni biznis u Rusiji - Lukoilu, dok se druga vest odnosi na državnu naftnu kompaniju iz Saudijske Arabije.

Kako piše BBC, Šel je pristao da proda više od 400 svojih benzinskih stanica u Rusiji drugom najvećem proizvođaču nafte u toj zemlji. Šel Njeft, podružnica Šela u Rusiji, biće prodata za neotkrivenu sumu.

Mnoge zapadne kompanije za naftu i gas žele da "isprazne" svoja ruska preduzeća nakon invazije na Ukrajinu. Šel je rekao da će sporazum, koji uključuje 411 benzinskih stanica, zaštititi 350 radnih mesta. Prodaja takođe uključuje fabriku za mešanje maziva, smeštenu na oko 200 km severozapadno od Moskve.

Lukoil je najveći ruski proizvođač nafte, nakon Rosnjefta iza kojeg stoji država.

Sa druge strane, Saudi Aramko (Saudi Aramco) je zabeležio najveći profit od svog listinga 2019. godine, jer cene nafte i gasa rastu širom sveta. Državni energetski gigant zabeležio je skok profita od 82 odsto, a neto prihod je premašio 39,5 milijardi dolara u prvom kvartalu.

U saopštenju za javnost, kompanija je rekla da je podstaknuta višim cenama, kao i povećanjem proizvodnje. Dobro je poznato da je invazija na Ukrajinu dovela do skoka nafte i gasa.

Rusija je jedan od najvećih svetskih izvoznika, ali zapadne zemlje su se obavezale da će smanjiti svoju zavisnost od te zemlje u pogledu energenata. Ne treba zaboraviti ni da su cene nafte rasle i pre rata u Ukrajini, pošto su ekonomije počele da se oporavljaju od pandemije, a potražnja je nadmašila ponudu.

Video: Čovek otkrio kako lopovi kradu kartice sa bankomata: Obavezno obratite pažnju na ovaj detalj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>