• 4
 ≫ 

"Hoćete nižu inflaciju? Hajde da osiguramo da korporacije plate": Bezos reagovao na Bajdenov tvit

 ≫ 

Američka inflacija je u aprilu pala: sa 8,5% iz marta na 8,3 odsto, ali i dalje ostaje na 40-godišnjem maksimumu

  • 4
Džo Bajden, Džef Bezos

Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Emma McIntyre/Getty images

Kada je "gusto" - nema povlašćenih, čak ni u Americi, gde je sloboda kretanja kapitala jedna od osnovnih vrednosti na korporativnom tržištu.

A ako je u nekom momentu u modernoj istoriji sveta (bilo) gusto - onda se to dešava sada, tačnije skoro dve i po godine unazad, otkako je krenula kriza izazvana koronom.

Na tu krizu nadovezao se rat u Ukrajini, odnosno nova ekonomska kriza povezana s tim, i zemlje su nastavile da se suočavaju sa sve ljućim rastom inflacije.

Tako je američka inflacija u martu iznosila 8,5%, i dostigla je 40-godišnji maksimum, a onda je neznatno pala prošlog meseca: na 8,3 odsto, mada i dalje "drži rekord".

Pravih odgovora izgleda da nema, ali zato ima mesta za "prepucavanje" na mrežama i u javnosti.

Nakon što je predsednik SAD, Džo Bajden, 14. maja podelio objavu na Tviteru (iznad) u kojoj piše: "Hoćete da snizite inflaciju? Hajde da osiguramo da bogate korporacije plate svoj fer udeo" (time se misli na adekvatnu, razumnu sumu novca) - oglasio se šef Amazona.

Takođe u prikazu iznad možete pročitati šta o Bajdenovom stanu misli Džef Bezos, čovek koji je stvorio carstvo zasnovano na e-trgovini i koji na Forbsovoj listi najbogatijih zauzima drugo mesto (neto bogatstvo od 138,8 milijardi dolara).

Nalazi se odmah iza Ilona Maska, osnivača Tesle.

Ukratko, Bezos smatra da je u redu razgovarati o podizanju korporativnih poreza, te da je ključno diskutovati o obuzdavanju inflacije, ali da je mešanje te dve stvari - pogrešno usmerenje.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    15. maj 2022 | 15:13

    Nema inflacije u Americi, ŠTAMPAJU PARE KAO NA TAKMIČENJU!?!?!?

  • Uff

    15. maj 2022 | 23:26

    Textovi za narod sa pola mozga.Nista nije kao sto izgleda🤣 Da nisu isti ovi pokrenuli ovu ujdurmu poslednje tri godine,bilo bi normala.

  • Da da

    15. maj 2022 | 22:10

    E i Bajden bi sad komunizam da bogati daju siromasnima.Dolijao si.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>