• 0
 ≫ 

Turisti će platiti ceh? Grad razmatra naplaćivanje posete Julijinoj kući

 ≫ 

Razlog za ovaj potez su dugi redovi koji se prave ispred građevine i sporovi koji se vode sa drugim vlasnicima prostora

  • 0
Verona, terasa balkon Romeo i Julija Foto: Zuma Press / Profimedia

Definitivno najposećeniji "kutak" u Veroni je Julijina kuća i njen famozni balkon, odnosno tzv. Casa di Giulietta.

Šekspir je napisao jednu od najvećih ljubavnih tragedija, Romeo i Julija, a premda ne postoje dokazi da je Romeo Juliji upravo pod ovim balkonom izjavio ljubav - jer nije reč o stvarnim likovima, ljudima se svakako dopada ideja da postoji nešto opipljivo iz legendarne priče.

To opipljivo je upravo ova građevina, koju turisti masovno posećuju. Pre pandemije, 1,5 miliona turista šetalo je oko Julijinog kutka, prema podacima Gradske kuće.

Sada su, obnovom putovanja i turizma, ponovo počeli da se prave dugi redovi - ali to možda više ne bude besplatno. Naime, Gradska kuća u Veroni razmatra eksproprijaciju poseda iznad kojeg je čuveni balkon.

Iza pojma eksproprijacija - krije se opšti interes, a po svemu sudeći, italijanski grad na ovaj način želi da ograniči broj turista koji svakodnevno dolaze, kao što to namerava da učini Venecija.

Verona, terasa balkon Romeo i Julija Foto: AFP / Profimedia

Drugim rečima, razlog za ovaj potez su dugi redovi koji se prave ispred građevine i sporovi koji se vode sa drugim vlasnicima prostora. Nadležni, naime, ne mogu sa njima dugoročno da se dogovore oko regulisanja pristupa spomeniku.

Grad bi, eksproprijacijom, postao jedini vlasnik prostora, a kuća bi bila pretvorena u muzej. Takav proces, ipak, traje godinama.

Video: Trijumf Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>