• 1
 ≫ 

Reno se povlači pod pritiskom: "To je odgovoran potez prema naših 45.000 radnika u Rusiji"

 ≫ 

Kompanija je u martu saopštila da će obustaviti rad u fabrici zbog sve većeg pritiska

  • 1
Renault 5 Prototype, novi reno 5 Foto: Renault

Reno će prodati svoj većinski udeo u proizvođaču automobila Avtovaz - ruskom naučnom institutu, saopštio je danas francuski proizvođač automobila, dodajući da je ugovor uključivao šestogodišnju opciju otkupa udela.

Zapadni proizvođač automobila koji je najviše izložen ruskom tržištu, dodao je da će njegov udeo od skoro 67,69% u Avtovazu biti prodat ruskom Centralnom istraživačkom i razvojnom institutu za automobile i motore, pod nazivom Nami, prenosi Rojters.

Oglasilo se i Ministarstvo industrije i trgovine, rekavši da ruski udeo u Reno grupi postaje vlasništvo države i vlade Moskve. I tom prilikom je takođe navedeno da će servisno održavanje automobila Reno u Rusiji obavljati Avtovaz, prenosi RIA Novosti.

- Zatvaranje ovih transakcija ne podleže nikakvim uslovima i sva potrebna odobrenja su dobijena - rekao je Luka de Meo, CEO u Renou, i dodao:

"Danas smo doneli tešku, ali neophodnu odluku i pravimo odgovoran izbor prema naših 45.000 zaposlenih u Rusiji".

Ovaj potez je, kaže, sačuvao učinak grupe i njenu sposobnost da se u budućnosti vrati u zemlju u drugačijem kontekstu.

Reno je u martu saopštio da će obustaviti rad u fabrici zbog sve većeg pritiska - zbog njegovog stalnog prisustva u Rusiji od početka sukoba u Ukrajini. Kompanija, koja je 15% u vlasništvu Francuske, potvrdila je negotovinski otpis od skoro 2,2 milijarde evra, kako bi odrazila potencijalne troškove obustavljanja poslovanja u Rusiji.

Podsećamo, više od 400 kompanija povuklo se iz Rusije otkako je izvršena invaziju na Ukrajinu 24. februara, ostavljajući za sobom imovinu vrednu milijarde dolara, dodaje Rojters.

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>