• 3

Dolar i dalje na rekordnom nivou, evro na minimumu

Ne jenjava tražnja investitora za američkom valutom kao sigurnim utočištem

  • 3
Dolar, dolari Foto: Tanjug/AP

Dolar je počeo još jednu trgovačku nedelju blizu 20-godišnjeg maksimuma prema konkurentskim valutama, nakon šest uzastopnih nedelja rasta.

To se dešava jer ne jenjava tražnja investitora za dolarom kao sigurnim utočištem, usled neizvesnosti vezanih za globalni rast.

Situacija na kripto tržištu danas se malo stabilizovala, posle prošlonedeljnog kraha. Podsećamo, popularni novčić Terra Luna pao je za čak 99% protekle nedelje.

Bitkoin se trgovao jutros u Aziji za oko 31.000 dolara, nakon što je prošlog četvrtka pao na 21.400 dolara, tj. na najniži nivo od decembra 2020. godine.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, iznosio je jutros na azijskom trgovanju 104,54 poena, nakon što je u petak na kratko prešao nivo od 105 bodova - najviši od decembra 2002. godine, izveštava Rojters.

Snažna potražnja za dolarom, kao bezbednim utočištem, podstaknuta je sumnjičavošću investitora da će Federalne rezerve SAD uspeti da spuste inlaciju, a da pri tome ne izazovu recesiju, kao i zabrinutošću zbog usporavanja globalnog rasta koji proizilazi iz ukrajinske krize i ekonomskih efekata kineske politike "zero-COVID".

novac Foto: Freepik

Sa druge strane, evro je počeo ovu sedmicu blizu najnižeg nivoa od početka 2017, pod pritiskom jačanja dolara i izloženosti evropske privrede uticaju sukoba u Ukrajini.

Jedinstvena valuta se trgovala rano jutros za 1,0398 dolara, tek neznatno iznad najnižeg nivoa od početka 2017. godine od 1,0354 dolara, na koji je pala u četvrtak.

Britanska funta se minimalno oporavila danas na 1,2256 dolara, nakon pada prošle nedelje, čemu su doprineli slabiji podaci - od očekivanih - o bruto domaćem proizvodu u prvom kvartalu.

Japanski jen je danas blago skliznuo prema dolaru.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    16. maj 2022 | 10:53

    Gde je sad onaj stručnjak, što tvrdi da se kod nas evro veštački drži nisko? Nije dovoljno samo pljuvati, treba i nešto znati. A da bi se nešto znalo, mora se imati u glavi i još nešto sem mržnje prema Srbiji. Ali to su žuti maniri.

  • Sibin

    16. maj 2022 | 10:03

    Bravo za strucnjake evropske!!!!!

  • Mane

    16. maj 2022 | 09:48

    Hahahaha

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>