• 3

5 oblasti koje vape za radnicima: U Nemačkoj ogroman manjak stručne radne snage

Manjak kvalifikovanih radnika, kako nadalje proizlazi iz ispitivanja, pogađa sve segmente tržišta rada

  • 3
Nemačka, Zakon o radu, radnici, odlazak radnika iz Srbije

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U Nemačkoj se situacija s nedostatkom stručne radne snage u prvom tromesečju ove godine dodatno pogoršala.

Kako javlja Institut nemačke privrede (IW) u martu je broj nepopunjenih radnih mesta za koje poslodavci nisu u mogućnosti da nađu odgovarajuću radnu snagu porastao za dodatnih 88.000 te se sad nalazi na rekordnom nivou od 558.000.

Manjak kvalifikovanih radnika, kako nadalje proizlazi iz ispitivanja, pogađa sve segmente tržišta rada ali je posebno izražen na polju zdravstva, socijalne pomoći, obrazovanja i građevinarstva.

Samo u sektorima zdravstva, socijalne pomoći i obrazovanja šest od deset radnih mesta nije popunjeno zbog nedostatka odgovarajuće radne snage, stoji u saopštenju IW-a. U pandemijskim godinama 2020. i 2021. je usporen priliv stručne radne snage iz inostranstva ali je trend povećanog broja nepopunjenih radnih mesta počeo mnogo ranije. Jedan od razloga je i odlazak u penziju brojčano snažne generacije iz sredine pedesetih.

U subotu je objavljena i informacija savezne vlade po kojoj poslednjih godina raste broj penzionera tj. osoba koje su navršile 67 godina a koje su još uvek aktivne na tržištu rada. Prošle godine je 1,05 miliona stanovnika starijih od 67 bilo u nekoj formi radnog odnosa što je osetni porast u poređenju s 2010. kada je samo 685.000 penzionera još uvek dodatno uz penziju odlazilo na posao.

Nemačka zastava, sporazum o slobodnoj trgovini, biznis

Foto: Shutterstock

Ovaj fenomen povezuje se s manjkom stručnjaka zbog čega poslodavci mnoge kvalifikovane radnike i nakon odlaska u penziju vraćaju na staro radno mesto. Osim pojačanog uvoza stručnjaka iz zemalja Evropske unije, Nemačka je olakšala proces stiecanja radnih i boravišnih dozvola i za stanovnike zemalja van EU. Tako je od 2016. na snazi program zapošljavanja radnika sa Zapadnog Balkana koji omogućava migraciju na nemačko tržište rada. Poslodavci i sindikati su odmah nakon početka rata u Ukrajini od vlasti zatražili ukidanje birokratskih prepreka kako bi se izbeglice iz Ukrajine što brže integrisale u nemačko tržište rada.

Kako pišu tamošnji mediji potražnja za radnicima u Nemačkoj veća je nego ikad. Indeks radnih mesta BA-X nemačkog Federalnog zavoda za zapošljavanje u aprilu je bio viši nego ikad sa 138 bodova, objavio je prošlog meseca Federalni zavod za zapošljavanje.

Prema istom izvoru, kraj većine korona ograničenja i prolećno oživljavanje tržišta rada doprineli su usponu u martu. Pogođeni su gotovo svi sektori, a posebno ugostiteljstvo, javlja dpa.

Video: Da li je teže biti maneken, voditelj ili direktor: Milan Miličić otkriva gde je najveći stres

(Telegraf BIznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    16. maj 2022 | 10:35

    Да Бог да их никада не нашли. Па нека Вам буде скупо да школујете кадар. Навикла господа да увозе радну снагу, а они томпусе и ладовина. Засуците рукаве...

  • Tihi

    16. maj 2022 | 11:12

    Strucna radna snaga citaj ljudi sa 3 fakulteta i 30 godina radnog staza na Mesecu.

  • Vuk

    16. maj 2022 | 12:54

    Da, švabetine neće da rade svašta?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>