• 7

EU vrši pritisak na Mađarsku: "Blok ne sme da bude talac jedne zemlje članice"

Da bi EU usvojila odluku o naftnom embargu, potrebna je saglasnost svih 27 država članica

  • 7
Mađarska - nafta Foto: Shutterstock

Ministri spoljnih poslova EU nameravaju da danas javno izvrše pritisak na Mađarsku da ukine veto na predloženi embargo na rusku naftu, pri čemu Litvanija poručuje da "Blok ne sme da bude talac jedne zemlje članice".

Embargo, koji je Evropska komisija (EK) predložila početkom maja, bio bi najoštrija sankcija do sada - od početka napada Moskve na Ukrajinu, 24. februara.

Mađarska je, međutim, saopštila da traži stotine miliona evra od Bloka, kako bi ublažila ceh odustajanja od uvoza ruske nafte. Da bi EU usvojila odluku o naftnom embargu, potrebna je saglasnost svih 27 država članica.

- Cela unija je talac jedne države članice... Moramo da se dogovorimo, ne smemo da budemo talac - izjavio je litvanski ministar spoljnih poslova, Gabrijelijus Landsbergis, po dolasku na sastanak sa kolegama u Briselu, izveštava Rojters.

Nekoliko ministara je direktno prozvalo Mađarsku u obraćanju novinarima, dok je Rumunija navela da je na Bloku da preokrenu stav Budimpešte.

Mađarski ministar spoljnih poslova, Peter Sijarto, je objavo 11. maja na svojoj Fejsbuk stranici da se rešenje ne nazire i da su vladi potrebne "stotine miliona dolara" za domaće rafinerije, za kompenzovanje troškova mađarske privrede, te da je potrebno povećanje kapaciteta hrvatskog cevovoda.

Ministri EU, od Austrije do Estonije, kažu da će naftni embargo biti uveden čak i ako bude potrebno više vremena da se postigne dogovor.

nafta i gas Foto: Freepik

- Ovaj paket (sankcija) će biti usvojen i uključiće i naftu - izjavila je estonska ministarka spoljnih poslova Eva-Marija Limets, a njen stav su ponovili i drugi šefovi diplomatija, uključujući Luksemburg i Rumuniju.

Španija je takođe podržala predlog Komisije o embargu na naftu, koji su već uvele Sjedinjene Države i Britanija, i koji bi usledio nakon pet prethodnih paketa sankcija EU, pri čemu se smatra da je to najefikasniji način da se smanje prihodi Rusije za finansiranje rata u Ukrajini.

Neke diplomate ističu predstojeći samit EU, od 30. do 31. maja, kao prelomni trenutak za postizanje dogovora o postepenoj zabrani uzvoza ruske nafte tokom narednih šest meseci, pri čemu će Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj biti odobren duži prelazni period za prekid kupovina.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haha

    16. maj 2022 | 12:10

    Demokratija pritisaka za one koji misle drugacije.

  • Невена

    16. maj 2022 | 12:32

    Подршка Мађарима. Издржите и у миру то нато бреме са себе скините... нека иду у Америку и Аустралију сви натољубци и њихове слуге у Европи који би нови велики рат у њој водили!!!

  • 🌴

    16. maj 2022 | 12:11

    Naftna polja u Siriji su pod kontrolom RF.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>