• 19

Sada je stvarno kraj: Mekdonalds prodaje biznis u Rusiji, posle 32 godine

Lanac ima 39.000 restorana u više od 100 zemalja sveta

  • 19
mekdonalds-rusija Foto: Shutterstock

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, ništa više nije isto - ne samo u te dve zemlje, već širom sveta.

Brojne zapadne kompanije su redom krenule da pružaju podršku napadnutoj strani, time što su počele da napuštaju rusko tržište. Odjeknula je i današnja vest da Reno prodaje svoj većinski udeo u Avtovazujer je francuski proizvođač značajno duže od ostalih trpeo pritisak.

Među prvim kompanijama koje su odlučile da napuste Rusiju jeste i Mekdonalds, vodeći lanac restorana brze hrane iz SAD, koji je nekada bio simbol otvaranja Rusije prema Zapadu.

Iako su mnogi zaključili da je Mek već rekao "zbogom zauvek" Rusiji, činjenica je da je zapravo samo bio obustavio sve aktivnosti u toj zemlji, a sada i zvanično prodaje svoj posao u Rusiji.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, posle više od tri decenije poslovanja u Rusiji, američki div će "izgleda potpuno napustiti zemlju".

Ne znamo kako će ova odluka uticati na Ruse i Moskovljane, budući da su se i oni "specijalizovali" za sočne hamburgere - ali jedno je sigurno, Mekdonalds je jedinstven.

Njujork Tajms dalje piše kako aktuelni potez predstavlja značajnu promenu za brend čiji je rast širom sveta postao simbol globalizma, pa čak i osnova teorije mira.

Pošto su se, međutim, globalističke težnje slomile poslednjih godina usred pandemije i geopolitičkih tenzija, ruska invazija na Ukrajinu primorala je mnoge kompanije koje su se nadale normalnom poslovanju - da preduzmu ovakve akcije, što je dodatno poremetilo stabilnost.

Pod rastućim pritiskom zaposlenih i potrošača, mnogi brendovi i lanci restorana su delimično ili potpuno pauzirali svoje poslovanje u Rusiji. Ali, malo je onih koji su otišli ​​u potpunosti, zbog zabrinutosti za dobrobit zaposlenih i poteškoća pri ponovnom ulasku na tržište - nakon pauze.

mekdonalds Foto: Unsplash

Mekdonalds je u martu rekao da će privremeno zatvoriti svoje poslovanje u Rusiji, a sličnog stava bilo je i nekoliko drugih lanaca, uključujući Starbaks, KFC, Pica Hat.

Kompanija je u saopštenju navela kako njeni "prioriteti uključuju nastojanje da se osigura da zaposleni u ruskom Meku nastave da budu plaćeni do zatvaranja bilo koje transakcije i da zaposleni imaju buduće zaposlenje kod bilo kog potencijalnog kupca biznisa".

Dodaje se da će zadržati svoje žigove u Rusiji.

Kao rezultat tog poteza, Rusija će zabeležiti otpis od 1,2 do 1,4 milijarde dolara i priznati "gubitke prevođenja strane valute", navodi se u saopštenju Mekdonaldsa. Inače, lanac ima 39.000 restorana u više od 100 zemalja sveta.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    16. maj 2022 | 13:09

    Sada im svima lepo zabraniti ulazak u Rusiju 100 godina. I ne treba im dati da prodaju nego nacionalizovati kako je na zapadu uradjeno sa Ruskom imovinom

  • Samo neka se rese McD

    16. maj 2022 | 13:38

    Napokon će Rusi moći da uživaju u boljoj hrani i rese se tog smeca.

  • Ronin

    16. maj 2022 | 13:37

    Ajde napustite i Europu sto pre molim vas.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>